Oppositie voert elke dag actie tegen Milosevic

De Servische oppositie is van plan om dagelijks demonstraties te organiseren tegen Slobodan Milosevic. Volgens Zjoran Djindjic, een van de bekendste Servische oppositieleiders, moeten die dagelijkse protesten eind juli of begin augustus uitmonden in een algemene staking....

Die hoop is versterkt doordat duizenden demonstranten dinsdag de straat op kwamen in de steden Leskovac en Uzice. In Uzice juichten zo'n zesduizend mensen Djindjic en andere kopstukken van de Alliantie voor Verandering toe. 'Verdwijn, Slobo, verdwijn', riepen ze. In Leskovac was het al de tweede dag dat er werd gedemonstreerd voor het aftreden van de plaatselijke gouverneur die een volgeling is van Milosevic.

In de stad Nis, in het zuiden van Servië, haalden studenten een paar duizend handtekeningen op onder een petitie waarin het aftreden van Milosevic wordt geëist. De protesten hebben tot nu toe een vreedzaam verloop, de politie komt over het algemeen niet in actie. Wel is in Leskovac kort gevochten tussen betogers en agenten. Ook is daar een medewerker van de lokale televisie, Ivan Novkovic, opgepakt en tot een maand gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de reguliere uitzending had onderbroken voor een oproep om het protest te steunen.

In Leskovac heeft ook de plaatselijke afdeling van de Partij voor Democratische Vernieuwing van Vuk Draskovic zich bij de protestbeweging aangesloten. Deze partij had het initiatief genomen voor een protestbijeenkomst woensdagavond, die echter maar een paar honderd deelnemers trok.

Draskovic zelf, de potentieel meest invloedrijke oppositieleider, heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden. Hij wil niet zeggen of hij vindt dat Milosevic moet opstappen. Draskovic voerde in 1996 samen met Djindjic en de sociologe Vesna Pesic de toenmalige oppositie tegen Milosevic aan. Gedrieën liepen zij dagelijks aan de kop van demonstraties in Belgrado, die maandenlang duurden en deels succes hadden. Maar Milosevic slaagde er toen in de oppositie uit elkaar te spelen; hij bood Draskovic een kabinetspost aan.

Sindsdien is het tussen Draskovic, die tijdens de NAVO-interventie weer uit de regering werd gezet omdat hij op concessies van Joegoslavië aanstuurde, en Djindjic niet meer goed gekomen.

Djindjic vluchtte tijdens de operatie Allied Force naar Montenegro. Hij heeft zich altijd consequent tegen het Milosevic-bewind gekeerd, maar zijn aanhang is tot nu toe beperkt. Wel heeft hij de steun van de orthodoxe kerk, die Milosevic heeft opgeroepen af te treden. Hij wil de gemeenteraad van Belgrado een motie voorleggen waarin het aftreden van Milosevic wordt geëist. Die motie wordt kansloos geacht. De gemeenteraad van Novi Sad, hoofdstad van Vojvodina, heeft wel zo'n motie aangenomen.

Djindjic is van plan vandaag naar Kosovo te gaan. Hij wil daar ontmoetingen hebben met onder meer aartsbisschop Artemije, KFOR-commandant generaal Jackson, en de huidige OVSE-voorzitter Knut Vollebaek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden