Oppositie verliest bij regionale verkiezingen Rusland

Verenigd Rusland, de partij die de machtsbasis vormt van president Vladimir Poetin, lijkt bij regionale verkiezingen op zondag haar koppositie te hebben gehandhaafd....

AP

Bij de verkiezingen, die plaatsvonden in veertien van de 86 Russische regio's, golden nieuwe regels die het volgens critici nog moeilijker maken dan het al was om oppositie te voeren tegen het Kremlin.

Officieuze voorlopige uitslagen lieten maandag zien dat Verenigd Rusland ongeveer evenveel steun heeft gekregen als het daarvoor had. De opvallendste uitkomst was dat Rechtvaardig Rusland, een nieuwe partij die zich opwerpt als oppositiepartij, maar Poetin steunt, in de regio Stavropol meer stemmen behaalde dan Verenigd Rusland en het ook in andere regio's niet slecht deed.

De leider van de nieuwe partij, Sergej Mironov, zei dat Rechtvaardig Rusland 'echte concurrentie' in de politiek heeft teruggebracht. Maar veel waarnemers beschouwen Rechtvaardig Rusland als een instrument van de machthebbers om kiezers weg te lokken bij de echte oppositiepartijen en de machtsbasis van het Kremlin te verbreden.

Verenigd Rusland geldt als de partij van de president, maar de leden worden door veel kiezers gezien als zakkenvullers. Poetin, die zelf geen lid is van Verenigd Rusland, geniet daarentegen nog steeds grote populariteit. Rechtvaardig Rusland lijkt te zijn opgericht om Poetin-aanhangers een alternatief te bieden.

In de meeste regio's handhaaft Verenigd Rusland zijn zetelmeerderheid. In sommige, waaronder Sint Petersburg en omgeving, had de partij geen minderheid en blijft dat waarschijnlijk zo. In Stavropol ging de meerderheid naar Rechtvaardig Rusland met ongeveer 37 procent, en haalde Verenigd Rusland slechts 24 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden