Oppositie: verkiezingen waren frauduleus

De linkse oppositie in Honduras weigert de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen te accepteren. Kandidaat Xiomara Castro presenteert vandaag 'de bewijzen van fraude' en roept de Hondurezen op morgen massaal de straat op te gaan.

RIO DE JANEIRO - Woensdag presenteerde de Hondurese kiescommissie de definitieve uitslag van de verkiezingen van afgelopen zondag. Juan Orlando Hernández, kandidaat van de regerende Nationale Partij, treedt 27 januari aan als nieuwe president. Met 35 procent van de stemmen, won hij met zes punten van Castro.

Internationale waarnemers noemen de verkiezingen 'transparant maar met onregelmatigheden'. Zowel de missie van de Europese Unie als die van de Organisatie van Amerikaanse Staten beklemtoonde daarbij dat deze 'onregelmatigheden' geen beslissende invloed hebben gehad op de uitslag.

Castro zegt dat er wel degelijk sprake is van fraude. De kiescommissie heeft 20 procent van de stemmen ongeldig verklaard en volgens de socialiste zouden juist die stemmen het verschil uitmaken. 'Ze hebben onze overwinning gestolen', aldus Castro. Ze riep zichzelf uit tot 'legitieme president' en noemde Honduras 'een dictatuur'.

De nasleep van de verkiezingen toont de nog altijd open wonden van de staatsgreep in 2009. Castro's echtgenoot Mel Zelaya, in 2006 tot president gekozen, werd toen door militairen van zijn bed gelicht en in zijn pyjama het land uitgezet. Castro leidde vervolgens de protesten tegen deze coup. Het is in Honduras verboden voor een tweede maal president te worden, dus schoof Zelaya zijn vrouw naar voren als kandidaat voor de nieuw opgerichte partij LIBRE.

Maar hun voorstel om de Hondurese politiek structureel te hervormen door middel van een nieuwe grondwet won het niet van de klare taal van Hernández (45). Deze conservatieve politicus belooft duizenden militairen de straat op sturen, in de hoop op die manier de oorlog tegen de criminele bendes te winnen. Afgezien van landen in oorlog vallen nergens ter wereld meer doden door geweld dan in Honduras. Ontvoeringen, roofmoorden en afpersing zijn een dagelijkse realiteit voor de inwoners van de steden.

De vraag is of de militarisering van Honduras het gewenste effect zal hebben. Criminele organisaties zijn diep geïnfiltreerd in politiek en justitie. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat Honduras hetzelfde lot wacht als Mexico, waar de militarisering tot tienduizenden doden heeft geleid.

Afgezien van het geweld, staat Hernández voor een grote economische uitdaging. De helft van de Hondurezen leeft in extreme armoede. Twee miljoen inwoners moeten rondkomen van minder dan 1 dollar per dag.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden