Oppositie Venezuela viert einde tijdperk-Chávez

De socialistische regering van president Maduro, de erfgenaam van Hugo Chávez, is verpletterend verslagen. De opkomst bij de verkiezing was hoog.

Aanhangsters van de oppositie huilen van vreugde. Beeld reuters

'Dit is illegaal!' De diepe stem van coalitieleider Jesús Torrealba dreunt door de zaal waar de Venezolaanse oppositiecoalitie MUD de verkiezingsuitslag afwacht. Het is bloedheet in de ruimte, de sfeer is uiterst gespannen. 'Het is een schending van de kieswet', tiert Torrealba verder. Woest is hij. De kiescommissie, op hand van de regering, heeft op het laatste moment besloten de stembureaus langer open te laten.

Het is een laatste poging van de socialistische machthebbers hun nederlaag af te wenden. Campagnemedewerkers bellen koortsachtig aan bij buren die nog niet hebben gestemd. 'Om hen te motiveren hun democratische recht uit te oefenen', verklaren ze zelf. 'Om te intimideren', beweren anderen.

Hoe het ook zij, het mag niet baten. Met een historisch hoge opkomst van 74 procent, kiezen de Venezolanen massaal voor de oppositie.

Jesús Torrealba. Beeld anp

Na de tergend lange verkiezingsavond, komen rond half een 's nachts de verlossende woorden van de kiescommissie. Een seconde later gaan de vuurpijlen de lucht in in Altamira, een chique buurt in hoofdstad Caracas waar de oppositie van oudsher sterk is. Inwoners stappen in hun dure auto's en rijden toeterend door de straten, zwaaiend met Venezolaanse vlaggen.

Als president Nicolás Maduro direct zijn verlies erkent, gaat er een zucht van verlichting door het land. Veel Venezolanen vreesden dat deze verkiezingen tot chaos en geweld zouden leiden, en dat de verliezende partij op zou roepen tot gewelddadige demonstraties. Maar Maduro vraagt zijn aanhangers om 'in rust te hergroeperen'. Defensieminister en generaal Vladimir Padrino roept al voor de uitslag bekend is op tot kalmte.

Voor het hotel waar de oppositiekandidaten de uitslag hebben afgewacht, verzamelen honderden aanhangers zich om de overwinning te vieren. Ze omhelzen elkaar huilend, zingen het volkslied en negeren massaal het alcoholverbod dat het hele verkiezingsweekend geldt. Politieagenten kijken toe maar grijpen niet in.

Nicolás Maduro. Beeld anp

'Eindelijk', zegt Alejandro Conejero (20) met een ontzettend brede grijns op zijn gezicht. 'Nu ziet de toekomst er weer kleurrijk uit.' Conejero is een prominent studentenleider van de Simon Bolivar Universiteit in Caracas en net als veel studenten fel tegenstander van de regering van president Maduro. 'We hebben de afgelopen zes maanden door het hele land campagne gevoerd voor de oppositie', zegt hij. 'En we hebben gewonnen!'

Conejero omhelst een voorbijlopend meisje en gaat dan op serieuzere toon verder. 'De chavistas zaaien haat en conflict. Ze hebben families verscheurd en dit land tot op het bot verdeeld.'

Hij neemt een slok uit een fles die iemand hem aanreikt. 'Wij willen geen wraak nemen maar juist verzoening brengen', verzekert hij. 'En deze verkiezingsuitslag toont aan dat een meerderheid van de bevolking naar vrede verlangt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden