Oppositie van Taiwan wint bij verkiezingen
AP, The Guardian TAIPEI Met de verovering van de burgemeesterszetel van de hoofdstad Taipei heeft de Democratische Progressieve Partij (DPP), Taiwans grootste oppositiepartij, zaterdag een groot succes geboekt....
De Taiwanezen konden hun stem uitbrengen voor een nieuwe gouverneur van het eiland, burgemeestersposten van de twee grootste steden - naast Taipei ook Kaohsiung - en gemeenteraadsleden. De verkiezingen waren vooral interessant als voorspel voor de eerste vrije presidentsverkiezingen van 1996.
Het DPP-parlementslid Parris Chang zei dat het resultaat van de verkiezingen liet zien dat zijn partij 'op weg is naar de macht'. Overigens wist de regerende nationalistische partij Kwomintang (KMT) wel de burgemeesterspost van Kaohsiung te behouden en werd KMT'er James Soong de eerste verkozen gouverneur van het eiland.
De Kwomintang heeft op Taiwan de macht sinds 1949, toen Chiang Kai-shek, na de nederlaag tegen de communisten van Mao, met anderhalf miljoen medestanders vanaf het Chinese vasteland naar Taiwan kwam, waar de tien miljoen autochtonen te lijden kregen onder een dictatuur van de nationalisten. De KMT hield het eiland in een voortdurende staat van mobilisatie, handhaafde de staat van beleg en bleef vasthouden aan herovering van het vasteland als doel.
In 1986 vormde een aantal oppositieleden de DDP, binnen welke partij de oorspronkelijke Taiwanezen de kern vormden. In juli 1987 leidde de toenemende oppositie tegen de KMT-dictatuur tot de opheffing van de staat van beleg door de nationalisten. De nieuwe nationale veiligheidswet stond onder andere nieuwe partijen toe. President Tjiang Tjing-kwo werd in 1988 opgevolgd door Lee Teng-hui, een autochtone Taiwanees.
De nieuwe president maakte in 1991 officieel een einde aan de staat van oorlog met de Chinese volksrepubliek. De aanspraken op het gehele Chinese grondgebied bleven niettemin bestaan.
Die aanspraken leiden tot de merkwaardige figuur dat de KMT Taiwan als een provincie van China ziet. De DDP wil juist van de constitutionele banden met het grote buurland af en van Taiwan, dat de afgelopen decennia een stormachtige economische ontwikkeling doormaakte, ook officieel een onafhankelijk land maken. China, dat op zijn beurt Taiwan als een opstandige provincie ziet, heeft al gewaarschuwd dat die houding tot een invasie kan leiden.
Dat leidde er toe dat voor de verkiezingen grote advertenties van het Taiwanese bedrijfsleven in de kranten verschenen, waarin werd opgeroepen niet op de DPP te stemmen. Het streven naar de de jure onafhankelijkheid door die partij zou buitenlandse investeerders afschrikken en bovendien de Taiwanese investeringen in China in gevaar kunnen brengen.