Oppositie valt na vertrek Van Miltenburg het kabinet aan

In Den Haag reageren veel partijen zaterdagmiddag begripvol op het vertrek van Kamervoorzitter Van Miltenburg, maar laten ook weten dat haar besluit hun zorgen over de Teevendeal met drugscrimineel Cees H geenszins wegneemt. Gert-Jan Segers, fractieleider van de ChristenUnie: 'De vraag of de Kamer juist is geïnformeerd blijft staan'.

null Beeld anp
Beeld anp

Aanleiding voor Van Miltenburgs vertrek was het oordeel van de Commissie Oosting. Die stelde afgelopen week dat de Kamervoorzitter een brief van een anonieme klokkenluider had moeten doorgeven, in plaats van deze door de papierversnipperaar te halen. In een korte persconferentie liet Van Miltenburg weten de functie van voorzitter niet langer 'met deze discussie te willen belasten', maar ook te vinden dat zij zorgvuldig heeft gehandeld.

D66 is het daar niet mee eens. Fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt het 'begrijpelijk en terecht' dat Van Miltenburg haar verantwoordelijkheid neemt, maar ook 'teleurstellend' dat ze 'haar verkeerde inschattingen' over de klokkenluidersbrief rond de Teevendeal nog steeds zorgvuldig noemt.

Volgens Pechtold ligt de hoofdverantwoordelijkheid om verantwoording af te leggen over deze kwestie echter bij het kabinet, en niet bij de Kamervoorzitter. Oppositiepartijen als de SP, de ChristenUnie en het CDA richten hun pijlen ook op de regering. Fractieleider Sybrand Buma (CDA): 'De voorzitter speelt slechts een marginale rol in een veel grotere politieke kwestie. Het belangrijkste blijft het jarenlang niet ruimhartig en mogelijk zelfs onjuist informeren van de Kamer door het kabinet.'

'Pijnlijke beslissing'

Van Miltenburgs eigen partij, waarvoor zij Kamerlid blijft, is vol lof over de Kamervoorzitter. Premier Mark Rutte noemt het aftreden van zijn partijgenote 'een moeilijk besluit dat ik alleen maar kan respecteren'. Volgens Halbe Zijlstra, VVD-fractieleider, siert het Van Miltenburg dat zij het ambt van voorzitter niet wil belasten. 'Uiteraard verwelkomen wij haar graag terug in de gelederen van onze fractie.' Eerder dit jaar werd Fred Teeven, die ook opstapte om de deal met drugscrimineel Cees H., daarna ook weer Kamerlid voor de VVD.

Coalitiepartner PvdA zegt eveneens begrip te hebben voor de afweging van Van Miltenburg. 'We danken haar voor de inzet die zij de afgelopen jaren als Kamervoorzitter heeft getoond', aldus Diederik Samsom. PVV-leider Wilders houdt het kort en bondig: 'De PVV-fractie respecteert het besluit'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden