Oppositie: uitleg over onbegeleid verlof tbs’er

Tbs’er zou dit weekeinde een vrouw hebben verkracht...

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Amsterdam De Tweede Kamer houdt op korte termijn een spoeddebat over een tbs’er die afgelopen weekeinde een vrouw in Enschede zou hebben gegijzeld, verkracht en bedreigd.

De VVD en de PVV willen van staatssecretaris Albayrak (Justitie) weten waarom de burgemeester van Enschede niet was geïnformeerd over het onbegeleide verlof van de tbs’er. Zijn behandelaars in de Utrechtse Van der Hoevenkliniek zouden hebben geweten dat er gevaar dreigde.

‘Ik heb gehoord dat de verdachte recent zijn relatie met de vrouw had verbroken. Sociotherapeuten wisten dat hij naar haar huis in Enschede zou gaan’, zegt VVD-Kamerlid Teeven. ‘Twee jaar geleden, na een schietpartij in Enschede, is afgesproken dat de politie en de burgemeester worden geïnformeerd als een tbs-kliniek problemen verwacht. Ik wil weten waarom dat niet is gebeurd.’

Het ministerie van Justitie gaat vooralsnog niet op deze zaak in. Volgens een woordvoerder komt er een landelijke regeling op grond waarvan gemeenten, slachtoffers en nabestaanden worden geïnformeerd over de terugkeer van daders in de samenleving.

Tbs-advocaat Niek Heidanus is boos over de reacties op dit incident. ‘Politici schetsen een tendentieus beeld van de tbs-sector. Na het parlementaire onderzoek is in 2006 afgesproken dat Kamerleden terughoudend reageren als iets misgaat. Toch wordt slecht nieuws breed uitgemeten door politici en media met scoringsdrift. Klinieken slibben dicht; behandelingen duren nog langer. Het stelsel gaat kapot, terwijl de tbs-maatregel de samenleving juist veiliger maakt.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden