Oppositie uit kritiek op verhuurderheffing

De oppositiepartijen CDA, SP en PVV zijn zeer kritisch over de verhuurderheffing die het kabinet van VVD en PvdA volgens de afspraken in het regeerakkoord wil gaan invoeren. Dat bleek woensdag in een debat in de Tweede Kamer met minister Stef Blok (Wonen)

Redactie

CDA-Kamerlid Raymond Knops wil dat VVD en PvdA opnieuw gaan onderhandelen over de verhuurderheffing. Vorige week waarschuwde het Centraal Fonds Volkshuisvesting voor de grote gevolgen die de heffing zal hebben voor de woningcorporaties. Ook het Waarborgfonds Sociale Woningbouw trok aan de bel.

Volgens Knops leiden de kabinetsplannen tot grote onduidelijkheid bij huurders, corporaties en beleggers in de bouw. Knops: 'Ze zijn ondoordacht en onuitvoerbaar. De coalitie heeft eerder laten zien dat afspraken uit het regeerakkoord nog herzien kunnen worden. Het lijkt me hoog tijd dat dat voor dit terrein ook gebeurt.'

De SP stelt dat het kabinet met de verhuurderheffing een greep van 2 miljard euro neemt in de kas van de woningcorporaties. Het 'sprookje' dat corporaties dat bedrag kunnen compenseren via huren klopt volgens SP'er Paulus Jansen van geen kant.

Volgens hem leiden de kabinetsplannen voor de woningmarkt ertoe dat corporaties failliet gaan of hun investeringen moeten uitstellen of afblazen. 'Dat kost 20.000 bouwvakkers extra hun baan', aldus Jansen.

Ook de PVV wijst op het banenverlies. PVV'er Joram van Klaveren spreekt van een 'desastreus effect' op de bouwsector als gevolg van de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de invoer van de verhuurderheffing. 'De bouwsector schreeuwt moord en brand en wordt door de aanstaande maatregelen echt om zeep geholpen. De PVV roept de minister daarom op de paragraaf over de woningmarkt compleet te herzien en serieus in gesprek te treden met de sector.'

D66-Kamerlid Kees Verhoeven. 'De uitvoering van deze plannen is ontzettend ondoordacht en ze pakken zeer verkeerd uit. De heffing van 2 miljard euro is ingeslagen als een bom.' Volgens hem zitten corporaties en bouwers op de rand van de afgrond. Onderzoekers vrezen dat 41 corporaties failliet kunnen gaan en 110 corporaties stoppen met bouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden