Oppositie tegen Karzai brokkelt bij voorbaat af

Van onze correspondente Deedee Derksen

De reden: de verdeeldheid in de oppositie. Die komt steeds duidelijker aan het licht naarmate de datum nadert waarop de registratie van presidentskandidaten moet zijn voltooid.

Ongeveer zestig mensen hebben laten weten dat ze willen deelnemen aan de presidentsverkiezingen, maar slechts twee van hen hebben zich geregistreerd bij de onafhankelijke kiescommissie. Tot de deadline voor registratie, op 8 mei, zijn de betrokkenen verwikkeld in voor buitenstaanders onnavolgbare onderhandelingen.

De contouren van drie coalities zijn de afgelopen weken zichtbaar geworden. Maar mogelijk de belangrijkste heeft zich alweer opgeheven door aansluiting bij Karzai. Dat is de coalitie geleid door Gul Agha Sherzai, gouverneur van Nangahar en een gevreesd opponent. Zaterdag zei Sherzai dat Karzai hem heeft overgehaald zich bij hem aan te sluiten.

Een ander blok zou zich vormen rond Ali Jalali, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken. Die zou zich inderdaad mogelijk kandidaat willen stellen. Dit weekeinde zei hij echter tegen The Washington Post: ‘We hebben geprobeerd om een team met een nationale agenda bij elkaar te krijgen, maar we hebben vooralsnog gefaald. Het probleem is ego. Iedereen denkt dat hij de beste kans heeft om te winnen, dus niemand wil compromissen sluiten.’

Een van de sterkste tegenstanders voor Hamid Karzai is nu Abdullah, de gerespecteerde voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft het Nationale Front grotendeels achter zich gekregen, een aanzienlijk oppositieblok. Naar verluidt is hij nu in gesprek met de Hazaraleider Mohammed Mohaqeq en de Oezbekenleider Abdurrashid Dostum, die trouwe aanhangers hebben in een aanzienlijk deel van het Noorden.

Hoewel Abdullah dezer dagen benadrukt dat een van zijn ouders Pashtun is, zal zijn coalitie het waarschijnlijk niet goed doen bij de etnische Pashtunmeerderheid van de bevolking, denken goed ingevoerde bronnen in de diplomatieke gemeenschap in Kabul.

Hamid Karzai, die wel Pashtun is, profiteert ook van het feit dat hij in functie blijft tot de verkiezingen in augustus, hoewel zijn termijn deze maand afloopt. Hij kwam aan de macht in 2002 na de omverwerping van het Talibanregime door een Amerikaanse troepenmacht. In 2004 werd hij tot president gekozen. Zijn regering is echter niet populair in Afghanistan, als gevolg van de enorme corruptie en criminaliteit in het zwakke bestuur. Bovendien heeft het land te kampen met een almaar groeiende opstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden