Oppositie tart Soeharto met massale actie

De Indonesische oppositieleider Amien Rais brengt woensdag 'miljoenen' betogers op de been om het aftreden van president Soeharto te eisen....

GERRIT DE BOER

Van onze medewerker

Gerrit de Boer

JAKARTA

Rais, wiens beweging 28 miljoen leden zou tellen, liet weten te vertrouwen op de steun van het leger. 'Zonder het groene licht van het leger schiet de macht van het volk tekort, maar ik denk dat de strijdkrachten hun mening hebben bijgesteld.'

De druk op president Soeharto om zijn ambt neer te leggen, neemt met de dag toe. De studentenbeweging in Jakarta heeft voor vandaag een mars naar het parlement aangekondigd om het vertrek van Soeharto te eisen. Vorige week bepleitte de massa-organisatie Kosgoro, die aan de regeringspartij Golkar is gelieerd, reeds zijn aftreden.

De kabinetswijziging die Soeharto zaterdag aankondigde, wordt door tegenstanders van het Indonesische regime als een onvoldoende tegemoetkoming beschouwd. Ingewijden zien in de verschuiving een nieuwe poging van de president om zijn toewijding aan de hervormingen te tonen en de orde te herstellen.

Oud-minister van Milieu Sarwono Kusumaatmadja, die in maart werd ontslagen, herinnerde er echter aan dat Soeharto politieke hervormingen had beloofd. Als de president duidelijk wil zijn, aldus Kusumaatmadja, moet hij zeggen dat hij aftreedt en niet slechts zijn kabinet herschikken.

Kusumaatmadja, een vooraanstaand lid van de regerende Golkar, sprak zijn steun uit voor de huidige chefstaf van de strijdkrachten en minister van Defensie, generaal Wiranto. De chefstaf, die wordt gezien als de machtigste man van Indonesië na Soeharto, heeft openlijk zijn sympathie betuigd aan de hervormingsbeweging. Wiranto heeft bovendien laten doorschemeren dat een groot aantal officieren de oppositie gunstig is gezind.

Hoewel Wiranto een logische vervanger van Soeharto lijkt, vermoeden ingewijden dat de chefstaf het slachtoffer zal worden van de kabinetswijziging. Volgens anonieme bronnen zou Soeharto generaal Wiranto vanmorgen op zijn paleis ontbieden. De president zou Wiranto verantwoordelijk houden voor het falen van het leger de orde te handhaven.

Binnen de legertop zou grote verdeeldheid zijn ontstaan over de strategie die de strijdkrachten dienen te volgen. Volgens ingewijden woedt tussen Wiranto en de schoonzoon van president Soeharto, luitenant-generaal Prabowo Subianto, een machtsstrijd. Prabowo voert het commando over de strategisch belangrijke elite-eenheid Kostrad. Ook Soeharto leidde dit legeronderdeel toen hij in 1965 de macht overnam van de eerste president van Indonesië, Soekarno. Prabowo sprak tegen dat binnen de strijdkrachten onenigheid heerst.

Naast Wiranto zou ook Mohamad 'Bob' Hasan, minister van Handel en Industrie en vriend van de president, kunnen worden opgeofferd. Bovendien zou sprake zijn van het ontslag van Siti Hardyanto Rukmana, de dochter van president Soeharto en minister van Sociale Zaken.

Zie ook pagina 4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden