Update

Oppositie Syrië wil 47.000 gevangenen vrij

Het Assad-bewind en de Syrische oppositie hebben vandaag in Genève een nieuwe ronde in hun vredesoverleg gehouden. De oppositie verklaarde na afloop dat zij een lijst van 47.000 gevangenen heeft overhandigd, van wie zij de vrijlating eist. Prioriteit is de vrijlating van 2500 vrouwen en kinderen.

Redactie
Een afbeelding van de Syrische president Bashar al-Assad op een gebouw in Aleppo. Beeld reuters
Een afbeelding van de Syrische president Bashar al-Assad op een gebouw in Aleppo.Beeld reuters

Als een akkoord wordt bereikt, is dat de eerste uitruil van gevangenen sinds het begin van de burgeroorlog in 2011. De regering maakte geen eisen bekend.

Gisteren was gesproken over humanitaire hulp aan de burgers die in het centrum van de stad Homs zijn omsingeld. 500 gezinnen hebben er dringend voedsel en medicijnen nodig. 'We hebben weinig voor elkaar gekregen, maar we gaan door', zei VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi na afloop. Het is de bedoeling dat later vandaag nog een keer over humanitaire vragen wordt gepraat.

Beklag over onderwerpen
De delegatie van Assad heeft vandaag op de conferentie haar beklag gedaan over de onderwerpen die tot dusverre ter tafel zijn gekomen. Volgens de afgevaardigden worden de belangrijkste thema's vermeden. Ze trekken het nut van de gesprekken in twijfel.

Een bemiddelaar van de Verenigde Naties zei dat het lastigste onderwerp - een mogelijke overgangsregering - op z'n vroegst voor maandag op de agenda staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden