Oppositie Syrië eens over 'routekaart' voor oplossing burgeroorlog

De twee belangrijkste Syrische oppositiegroepen zijn het eens geworden over een 'routekaart' naar een oplossing voor de burgeroorlog in hun land. De Syrische Nationale Coalitie (SNC) en het Nationale Coördinatielichaam (NCB) kwamen onder meer overeen dat er een overgangsregering moet komen. Over de rol van president Bashar Assad in die overgangsregering lijken ze echter nog steeds van mening te verschillen.

Een verwoest gebouw in Damascus. Beeld reuters

De twee oppositieblokken sloten na jaren van onmin de gelederen op een bijeenkomst in Brussel. Ze versterken zo hun positie voor eventuele onderhandelingen met het bewind van president Assad. De leiding van de twee groepen wordt tegelijkertijd echter al lange tijd verweten dat ze geen flauw benul hebben van hoe het er in Syrië toegaat. Hun ontbreekt ieder draagvlak onder de rebellen die het Assadbewind bevechten.

De SNC beschuldigde de NCB, die kantoor houdt in de Syrische hoofdstad Damascus, ervan de oren te veel te laten hangen naar Assad en medeplichtig te zijn aan diens wandaden. De NCB noemde de SNC dan weer een loopjongen van de Golfstaten, die de Coalitie zouden financieren. Vrijdag beseften ze naar eigen zeggen dat ze samen de verantwoordelijkheid dragen 'Syrisch bloed te beschermen'.

Secretaris van de NCB Safwan Akkash liet in een reactie weten 'elke moeder die rouwt om haar gestorven kind' te willen dienen. 'Het Syrische volk is vandaag verenigd.'

Een vluchtelingenkamp op de Turks-Syrische grens. Beeld ap
De Syrische president Bashar al-Assad. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.