Oppositie Somaliland aan de macht

HARGEISA De leider van de oppositie in Somaliland, een van Somalië afgescheiden enclave, heeft de verkiezingen van afgelopen weekend gewonnen....

De verkiezingen in de woestijnstaat, waarvoor de helft van het electoraat kwam opdagen, vormen een uitzondering in de regio. In Somalië zelf vecht de fundamentalistische beweging Al Shabaab een bloedige strijd uit met de interim-regering in Mogadishu, waarbij sinds 2007 zeker 21 duizend mensen zijn omgekomen; de verkiezingen in mei in buurland Ethiopië gingen gepaard met geweld en intimidatie en voltrokken zich ‘in een sfeer van angst’, aldus de Europese waarnemersmissie destijds.

In Somaliland echter zijn de verkiezingen echter ‘vrij en eerlijk verlopen’, volgens internationale waarnemers. Zij constateerden slechts enkele ‘onregelmatigheden’, zoals het gebruik van de staatsmedia voor de campagne van president Kahin. Ook kwamen vier mensen om bij gevechten in stembureaus langs de grens met Puntland, een autonome regio van Somalië. Dat geweld hing echter samen met de locatie: een brede strook land tussen Somaliland en Puntland wordt door beide ‘regeringen’ opgeëist.

Kahin won in 2003 nog de verkiezingen van Silaanyo met de piepkleine meerderheid . Hij heeft eerder gezegd bij verlies zijn verantwoordelijkheden ‘op een zeer democratische wijze’ te zullen overdragen aan zijn opvolger. Dat zal hij binnen 30 dagen doen, nadat het Hooggerechtshof van het land de uitslag formeel heeft erkend.

Somaliland, een Brits protectoraat terwijl de rest van Somalië onder de Italianen viel, scheidde zich in 1991 af van Somalië, na de val van de dictator Siad Barre. Het heeft sindsdien nauwelijks geweld gekend, mede dankzij de hegemonie van de Issak, een clan waartoe de meeste van de 3 miljoen inwoners behoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden