Oppositie: snel opheldering
De Tweede Kamer wil snel opheldering van het kabinet over de plannen met de langdurige zorg. SP, PVV en ChristenUnie eisen meer informatie over de beoogde hervorming. Dat bleek donderdag in de Tweede Kamer. Het is nog onduidelijk wanneer het debat wordt gehouden.
DEN HAAG - Ter discussie staat de nieuwe weg die het kabinet, patiëntenorganisaties en werkgevers willen inslaan met de langdurige zorg. In hun plan, waarover op hoofdlijnen overeenstemming bestaat, moeten hulpbehoevenden eerst een beroep doen op hun eigen netwerk voordat zij professionele zorg krijgen. De eigen financiële en sociale situatie wegen nadrukkelijk mee bij het vaststellen van het recht op hulp door de overheid. Zo moet 3 miljard euro worden bezuinigd.
Twistpunt in de onderhandelingen is nog de vraag wie die professionele zorg inkoopt. De organisaties willen de hulpbehoevende een eigen budget en keuzevrijheid geven, het kabinet wil dat de gemeente zorg toewijst, zodat die de kosten kan bewaken. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil het plan pas toelichten als ook hierover een akkoord is bereikt.
Kamerlid Renske Leijten (SP) reageert getergd: 'De regering stelt veel maatregelen voor in de langdurige zorg en in de thuiszorg. Wij zouden die zo snel mogelijk in het nieuwe jaar krijgen. Dat werd van januari februari, en van februari maart. Het lijkt mij daarom zaak dat de staatssecretaris per ommegaande zijn akkoord aan ons stuurt.' Zij krijgt steun van PVV-collega Fleur Agema: 'Het is schandalig dat de staatssecretaris het kennelijk al op een akkoordje heeft gegooid met de koepelorganisaties over de ontmanteling van de zorg. Wij zijn hier zeer ontdaan over. Dat plan moet per direct naar de Kamer.'
Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie: 'Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de Kamer hier helemaal buiten wordt gehouden. Dit is een van de grootste hervormingen voor de komende jaren, waarmee miljoenen mensen te maken zullen krijgen.'
Het CDA wijst de beoogde hervorming grotendeels af. 'Het kabinet wil zorg die mensen door geboorte of ouderdom nodig hebben, overdragen aan de gemeente. Die stap zetten wij niet', aldus Kamerlid Mona Keijzer.
undefined