Oppositie: schoten in centrum Teheran

De politie heeft donderdag in het centrum van de Iraanse hoofdstad Teheran op aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi geschoten. Dat staat op een website van tegenstanders van de behoudende regering van president Mahmoud Ahmadinejad.

De aanvallers, waarschijnlijk leden van de Basij-militie, vernielden verscheidene auto's. In Iran werd donderdag de 31ste verjaardag van de Islamitische Revolutie gevierd.

Profileren

Honderdduizenden aanhangers van de regering verzamelden zich op een centraal plein in Teheran. De autoriteiten grepen alle middelen aan om te voorkomen dat de oppositie zich op een van de belangrijkste politieke dagen in het jaar al te nadrukkelijk kon profileren.

Donderdag wordt in heel Iran gevierd dat 11 februari 1979 het regime van sjah Mohammed Reza Pahlavi (1919-1980) ten val kwam en ayatollah Ruhollah Musavi Khomeini (1902-1989) de teugels overnam.

tekst loopt door na video

]]>

Toespraak

Ahmadinejad hield eerder op de dag op het grote Vrijheidsplein een lange toespraak gehouden ter gelegenheid van deze nationale feestdag. Ahmadinejad beklemtoonde opnieuw dat Iran uranium steeds beter, vaker en hoger verrijkt. Iran is een nucleaire staat, aldus Ahmadinejad. Hij zei ook dat de Amerikaanse president Barack Obama ‘allemaal kansen laat lopen om de belangen van Israël te dienen’.

Het plein wordt gekenmerkt door de Azadi-toren. Die werd uit wit marmer begin jaren zeventig opgericht om de 2500e verjaardag van het rijk van de Perzen te markeren. Vele honderdduizenden mensen zijn op het plein en in de grote avenues van de 8,5 miljoen inwoners tellende hoofdstad bijeen om de nationale feestdag te vieren.

]]>

Militieleden

In het centrum van de stad meldden websites verscheidene incidenten rond betogers tegen de behoudende machthebbers, met name op het Sadeghieh-plein, ongeveer een kilometer van het Azadi-plein, het epicentrum van de officiële feestelijkheden. De politie trad er in burger op tegen demonstranten. Ex-presidentskandidaat Mehdi Karoubi en ex-president Mohammad Khatami werden donderdag in Teheran door militieleden belaagd. De belagers raakten daarbij ook slaags met aanhangers van de oppositie.

Ahmadinejads herverkiezing in juni is zeer omstreden. De oppositie zegt dat zij door fraude tot stand is gekomen. Mousavi werd bij de verkiezingen tweede. De autoriteiten hebben de media verboden over betogingen te berichten. Het is sinds de verkiezingen in juni herhaaldelijk tot massabetogingen tegen de regering gekomen.

Meer video's uit Iran.

Betogers bij de Iraanse ambassade in Berlijn. (Reuters) Beeld
Betogers bij de Iraanse ambassade in Berlijn. (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden