Oppositie roept premier Rutte naar Kamer om onderwijsbezuiniging

DEN HAAG - De oppositiepartijen in de Tweede Kamer roepen premier Mark Rutte naar de Tweede Kamer om opheldering te geven over de voorgenomen bezuinigingen in het speciaal onderwijs. Dat meldde Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) vandaag, naar eigen zeggen namens vrijwel alle oppositiepartijen. 'Het is ongelooflijk op welke wijze de minister blijft vasthouden aan haar plannen waar de meest kwetsbare leerlingen de dupe van zijn', aldus het Kamerlid.

Premier en oud-leerling Mark Rutte opende woensdagmiddaghet vernieuwde Maerlant Lyceum in Den Haag.Beeld anp

De oppositie is verbijsterd dat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) geen enkele beweging wil maken om het pakket bezuinigingen van 300 miljoen euro in het speciaal onderwijs te verzachten. Voordewind gaf in het debat aan dat wanneer de minister niet serieus wil kijken naar alternatieve dekkingsvoorstellen, de ChristenUnie een plenair debat wil in aanwezigheid van de minister-president.

Meedenken

Volgens de oppositiepartijen zullen onder meer de klassen door de invoering van de plannen van de minister groter worden en zal de ambulante hulp verdwijnen. 'Wij willen meedenken met het kabinet hoe er geld kan worden bespaard, maar de minister lijkt die uitgestoken hand niet te willen pakken', vervolgt Voordewind. 'Dan zal de premier dat moeten doen. Er liggen serieuze alternatieven voor deze 300 miljoen euro om met name de klassen klein te houden en de ambulante hulp overeind te houden.'

Fractievoorzitter André Rouvoet (ChristenUnie) zal het verzoek voor een plenair debat ook namens PvdA, SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden