Oppositie ontevreden over uitleg benoeming Donner

De oppositie in de Tweede Kamer wil nadere toelichting op de procedure die heeft geleid tot de benoeming van Piet Hein Donner als vicepresident van de Raad van State. De uitleg die minister-president Mark Rutte vrijdag gaf op zijn wekelijkse persconferentie rammelde aan alle kanten en lijkt zelfs op onderdelen feitelijk onjuist.

DEN HAAG - GroenLinks, SP en D66 eisen een brief van de premier. GL-Kamerlid Ineke van Gent: 'Ruttes verhaal was ongeloofwaardig, het klopt ook niet in de tijd. De hele gang van zaken was natuurlijk sowieso al niet te verkopen. Maar wat er nu gebeurt, is slecht voor het aanzien van de politiek. Niemand gelooft dat het gegaan is zoals Rutte zegt.'


Bij zowel GroenLinks, SP, D66 en de PvdA is verbazing over de opmerking van Rutte dat 'alles' in de procedure rond de benoeming goed is verlopen. 'Rutte probeert het weg te lachen', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. 'Maar Donner, de Raad van State én het premierschap zijn beschadigd.'


Donners benoeming werd al voor de zomer verwacht. Maar volgens een recente herziening van de Wet op de Raad van State bleek een 'open' sollicitatieprocedure, inclusief advertentie, noodzakelijk. Er was in elk geval één persoon die niet mocht solliciteren: degene die qualitate qua voorzitter van de sollicitatiecommissie was, zijnde de minister van Binnenlandse Zaken. Donner dus.


Toen de procedure werd verschoven naar minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie was duidelijk dat dit gebeurde om dat probleem op te lossen. Vrijdag werd Donner benoemd.


Op zijn persconferentie probeerde Rutte zich op de vlakte te houden, maar leek zich enkele keren te verspreken. Zo zei hij: 'Ik wist sinds de tweede helft van november dat Donner mogelijk ging solliciteren.' Hierover wil de oppositie meer weten. De sollicitatieprocedure was namelijk al op 10 november gesloten.


'Dat zou wel heel gek zijn', zegt PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen. Van Raak: 'Onmogelijk. Dat mag Rutte uitleggen.' D66-Kamerlid Gerard Schouw: 'Rutte was duidelijk zenuwachtig, antwoordde zo kort mogelijk en deed een paar rare dingen met de chronologie van het proces. Ik heb nog veel vragen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden