Oppositie niet overtuigd van eenheid kabinet omtrent Italië

Premier Kok en minister Zalm van Financiën zijn er woensdag volgens de oppositie niet in geslaagd aan te tonen dat er binnen het kabinet geen verschil van mening bestaat over de toelating van Italië tot de 'kopgroep' van de EMU....

Van onze verslaggever DEN HAAG

Kok verklaarde in de Tweede Kamer dat de eenheid van kabinetsbeleid 'is gewaarborgd'. Het artikel in het Duitse weekblad Der Spiegel, waarin werd gemeld dat het Nederlandse kabinet zich verzet tegen Italiaanse toetreding en dat is geprobeerd steun van Duitsland te krijgen, noemde Kok 'complete onzin'.

Zowel Kok als Zalm weersprak opnieuw het artikel in NRC Handelsblad, waarin werd gesteld dat hij met aftreden heeft gedreigd als Italië in mei tot de EMU toetreedt. Zalm: 'Noch formeel, noch informeel is aftreden aan de orde geweest.' Kok: 'Zalm heeft ontkend wat de kern van het stuk is en wat in de kop staat. Zo is het dus ook.'

Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks concludeerde echter vlak voor afloop van het debat dat 'Zalm wel gezegd heeft wat hij niet heeft gedaan, maar niet wat hij wèl heeft gedaan'.

Kok had eerder geprobeerd een opmerking van staatssecretaris Patijn van Buitenlandse Zaken (VVD) onschadelijk te maken. Patijn heeft gezegd dat Italië een jaar moet wachten, indien het zich in mei niet kwalificeert voor de EMU. 'Dat is geen beleid', aldus Kok.

Zalm heeft gisteren in een brief aan de Kamer geschreven dat de regering de criteria voor toetreding 'strikt naar letter en geest en zonder geografische of historische vooroordelen' zal toepassen. Kok zei 'een aantal vragen en zorgen' te hebben over Italië, ondanks de goede prestaties.

PvdA en D66 leverden kritiek op de VVD-fractie. Ybema (D66): 'De VVD-fractie draagt bij aan het beeld dat Nederland Italië er niet bij wil hebben. Het is buitengewoon bezwaarlijk dat op zo'n majeur punt de opvattingen van de regeringsfracties uit elkaar dreigen te lopen'.

Maar VVD-Tweede-Kamerlid Hoogervorst handhaafde zijn kritiek. De staatsschuld van Italië is op dit moment twee keer zo hoog als toegestaan, en Hoogervorst denkt niet dat die nog hard gaat dalen. Hij riep de regering op tegen te stemmen, mocht Italië uiteindelijk niet aan de criteria voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden