Oppositie niet onder indruk van actieplan tegen jihad

Het actieplan tegen jihadgangers en radicalisering van ministers Asscher (Integratie) en Opstelten (Veiligheid, Asiel) roept in de Tweede Kamer vooral vragen en kritiek op. Zo is een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel om reisgegevens van alle Nederlanders te registreren. De privacy zou disproportioneel in het geding komen.

Minister van Veiligheid Ivo Opstelten en op de achtergrond minister Lodewijk Asscher van Integratie. Beeld anp

De ministers moeten vandaag in de Tweede Kamer hun plannen verdedigen. Vanochtend toonden de fractievoorzitters van de partijen zich nog niet overtuigd. Naast het registreren van reisgegevens, zijn ze ook kritisch over het voorstel om het Nederlanderschap af te nemen van mogelijke jihadgangers zonder tussenkomst van de rechter. D66-leider Pechtold waarschuwde voor het inperken van de rechtsstaat. Hij verweet minister Asscher bij te dragen aan de angst door 'apocalyptische teksten' te bezigen over 'de slang en het gif'.

PvdA-leider en coalitiepartner Diederik Samsom plaatste ook kanttekeningen bij het actieplan. 'We mogen de rechtsstaat niet om zeep helpen.' Hij voegde toe dat de PvdA niet zal instemmen met het 'lukraak' opslaan van reisgegevens.

CDA bekritiseerd om 'gedachtepolitie'
Het CDA vindt juist dat het kabinet in de aanpak van jihadisme en radicalisering niet ver genoeg gaat. Partijleider Sybrand Buma pleitte in de Kamer voor het strafbaarstellen van het sympathiseren met terroristen en het verheerlijken van geweld. Zijn pleidooi kreeg veel kritiek.

Pechtold verweet Buma dat hij een 'gedachtepolitie' wil. Volgens SP-leider Emile Roemer zijn de woorden van Buma alleen 'voor de bühne' bedoeld. 'De rechtstaat beschermen doe je niet door hem af te breken.'Ook GroenLinks en VVD waren kritisch.

Buma zei dat het niet zijn bedoeling is gedachten strafbaar te stellen. Hij wil dat er opgetreden kan worden tegen extremistische uitingen, zoals demonstraties in de Haagse Schilderswijk waarin het optreden van de terreurbeweging IS werd bejubeld. Volgens andere fracties kan dat echter al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden