Update

Oppositie niet nodig bij 6-miljard-onderhandelingen

Coalitiepartners VVD en PvdA hervatten vandaag de onderhandelingen over het bezuinigingspakket van 6 miljard en de begroting van volgend jaar. Beide worden op Prinsjesdag gepresenteerd. Oppositiepartijen GroenLinks en D66 zijn niet uitgenodigd. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft de oppositiepartijen niet langer nodig om het financiële plaatje voor 2014 op orde te krijgen.

Foto van minister Dijsselbloem (L) die in hier in februari bij D66 op bezoek was om te praten over het bezuinigingspakketBeeld anp

Vrijdag kreeg D66-leider Alexander Pechtold een telefoontje van Dijsselbloem met een onverwachte boodschap: 'We zien elkaar bij Prinsjesdag wel weer.' Terwijl de minister - na het 'opschorten' van de onderhandelingen met GroenLinks en D66 begin juni - de oppositiepartijen nog had uitgenodigd de onderhandelingen half augustus een nieuw leven in te blazen. Ook GroenLinks kreeg een belletje.

Dat daar nu niets van terecht komt, noemt Pechtold in het Radio 1-journaal 'verbazingwekkend'. Bronnen op het Binnenhof melden echter dat het overleg niet wordt hervat omdat de oppositiepartijen eisen stellen voordat de gesprekken zouden kunnen worden hervat: D66 heeft wensen op het gebied van onderwijs, GroenLinks wil een groener belastingstelsel. Maar daar is volgens Pechtold niets van waar: 'Ik heb geen eisen gesteld. Wij hebben niet meer gesproken sinds de laatste keer voor het reces.' Toch kreeg hij van Dijsselbloem te horen dat het 'geen zin heeft om nog verder te praten'.

Constructieve houding
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra staat achter Dijsselbloem: 'Volgens mij zijn er al heel veel gesprekken geweest met de heer Pechtold,' zegt hij tegen de NOS. Het plan van D66 om 1,6 miljard euro extra uit te geven is voor de Zijlstra onverenigbaar met de bezuinigingsdoelstelling van het kabinet. 'De deur voor gesprekken staat altijd open, maar het moet wel zinvol zijn,' aldus Zijlstra.

Wat Dijsselbloem betreft is de deur voor de oppositie echter niet helemaal gesloten. 'Ik reken op de oppositie, dat we tot en met de behandeling van de begroting in de Kamer in een constructieve samenwerking naar oplossingen zullen zoeken,' zegt hij tegen RTL Nieuws. 'Zaak is om het pakket rond te krijgen en in gesprek te blijven met de oppositie. En zij zullen rekenschap moeten geven van de moeilijke omstandigheden. Niet alle wensen zijn mogelijk.'

Impasse
Het kabinet lijkt daarmee afstand genomen te hebben van de coöperatieve houding ten opzichte van de Kamer. Omdat de coalitie wel een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer heeft, zochten de bewindslieden in de wandelgangen meermaals Kamerbrede steun voor de bezuinigingen bij de oppositiepartijen. Het idee was om met zo breed mogelijke steun in de polder - met de sociale partners en de belangenverenigingen - én de volksvertegenwoordiging genoeg draagvlak in de samenleving voor de plannen te krijgen.

Die steun in het maatschappelijk veld is er voor een groot deel, getuige de akkoorden die reeds gesloten zijn, zoals het sociaal akkoord, het energieakkoord en het zorgakkoord. Met die polderakkoorden - en de verschillende mislukte onderhandelingspogingen met de oppositiepartijen in de hand - zullen de verschillende wetsvoorstellen aan de senatoren van de Eerste Kamer worden aangeboden.

Als de Senaat dan nog dwars zal liggen, dreigt een politieke impasse. Pechtold weet niet wat zijn senatoren zullen doen, maar hij kan het zich niet voorstellen dat zijn senatoren zullen instemmen met bezuinigingen op het onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden