Oppositie Nepal wil oprukken naar paleis

KATHMANDU (ANP) - De Nepalese oppositie heeft haar aanhangers opgeroepen dinsdag deel te nemen aan een nieuwe grootschalige demonstratie, die moet leiden tot het paleis waarin koning Gyanendra zich heeft verschanst.

Bij demonstraties raakten zondag 27 mensen gewond, toen de politie rubber kogels afvuurde in de richting van demonstranten die de binnenstad van de Nepalese hoofdstad Kathmandu wilden binnendringen. Daar goldt zondag opnieuw een uitgaansverbod.

Oppositieleiders voorspelden zondag dat Gyanendra binnen enkele dagen ten val zal worden gebracht. ,,We hebben vele vrienden geofferd om een einde te maken aan de Nepalese monarchie. We zijn bereid om miljoenen levens te offeren'', zei een communistische leider. De communisten willen van Nepal een maoïstische staat maken.

Meerpartijenstelsel

Gyanendra zegde vrijdag toe dat hij het meerpartijenstelsel in het land zou herstellen en nodigde de oppositie uit om een regering te vormen. De zeven partijen noemde zijn gebaar echter onvoldoende en trokken zaterdag en zondag massaal de straat op. Zaterdag raakten 150 betogers gewond toen de politie het vuur opende.

De politie zette ook traangas in tegen de naar schatting zeker 200.000 betogers, die het uitgaansverbod en het verbod op openbare bijeenkomsten in de hoofdstad Kathmandu naast zich neer hadden gelegd. De politie trad op toen de demonstranten vlak bij het koninklijk paleis kwamen, waar zij leuzen riepen als ,,Weg met de koning'' en ,,Gyanendra, verlaat het land''.

Niet het harde ingrijpen van de politie maakte zaterdag een einde aan de betoging, maar de aan het eind van de middag plotseling neerkletterende regen.

Tijdens de protesten zijn de afgelopen dagen zeker twaalf personen om het leven gekomen. Honderden raakten gewond.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden