'Oppositie moet wensen missie Mali temperen'

De coalitiepartijen PvdA en VVD waarschuwen de oppositie om de voorgenomen missie naar Mali niet nu al op te tuigen met allerlei randvoorwaarden. Vijf dagen na het kabinetsbesluit om naar Mali te gaan, zijn diverse oppositiepartijen aan het meedenken geslagen over de inzetbaarheid en de taken van de bijna 400 uitgezonden Nederlanders naar het Afrikaanse land.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie tijdens een persconferentie over de uitzending van militairen naar Mali, afgelopen vrijdag. Beeld anp

De ChristenUnie zou meer civiel deskundigen naar Mali willen sturen dan nu in de planning ligt. GroenLinks wil meer aandacht voor ontwikkelingssamenwerking. De SP en het CDA willen nog nadenken over hun wensen en willen hierop terugkomen bij het Tweede Kamerdebat over Mali op 11 december. CDA'er Raymond Knops: 'Als je de Kamer de kans geeft een oordeel te vellen over een missie, dan moet je ook openstaan voor eventuele wijzigingen.'

Het kabinet heeft geen toestemming nodig van de Tweede Kamer om militairen naar Mali te sturen, maar hecht van oudsher wel aan een breed draagvlak in het parlement.

'We moeten als Kamer terughoudend zijn om op de stoel van de generaal te gaan zitten', zegt PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes over het vroegtijdige wensenlijstje van de oppositie. 'De Kamer zou wel randvoorwaarden kunnen formuleren over bijvoorbeeld veiligheid, maar de dagelijkse uitvoering van taken moet je overlaten aan mensen die daarvoor verantwoordelijk zijn.'

Leunstoelgeneraals
Ook de VVD'er Han ten Broeke beklemtoont dat zijn partij het niet wenselijk acht dat Kamerleden zich als 'leunstoelgeneraals' bemoeien met de operationele uitvoering van taken. Hij memoreert de kwestie met F-16's, die tijdens de vorige militaire missie in Afghanistan van de Kamer de beperking opgelegd hadden gekregen dat zij geen 'nieuwe opdracht' mochten accepteren als zij al in de lucht vlogen. Eerst landen dus, daarna pas beslissen of ze mochten schieten. Op initiatief van Ten Broeke en zijn SP-collega Harry van Bommel maakte de Kamer een einde aan deze maatregel.

Defensieminister Jeanine Hennis (VVD) zei eerder dit jaar al dat 'allerhande nationale regels en uitzonderingen de effectiviteit van ons militaire optreden ondermijnen'. Ze vond het van belang het debat daarover 'flink aan te zwengelen'. Doel van dit alles volgens Hennis: 'Het vergroten van de militaire slagkracht, en dus ons handelingsvermogen'. Volgens een woordvoerder van Hennis denkt ze er nog steeds zo over.

Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.