Oppositie kritisch over 'voorbarige' aanvallen VS

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn uiterst kritisch over het eenzijdige optreden van de VS en vijf Arabische landen in Syrië. De landen hadden er wijs aan gedaan eerst een mandaat van de VN te verkrijgen, menen de SP en GroenLinks. Aan de Amerikaanse bombardementen op Islamitische Staat kleven grote risico's, vinden verschillende partijen.

Strijders van IS met een veroverd Iraaks pantservoertuig.Beeld ap

De Amerikaanse actie in Syrië kan 'het draagvlak voor een toekomstig volkenrechtelijk mandaat ondermijnen', zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik. Hij noemt het optreden van de VS 'riskant en voorbarig'. Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel hekelt het ontbreken van een VN-mandaat.

'Deze aanvallen brengen Syrië van de regen in de drup', zegt Van Bommel. Het verjagen van IS is volgens hem niet de oplossing. Andere extremistische bewegingen, zoals het aan Al-Qaida gelieerde Al Nusra, zullen 'in het gat springen dat IS achterlaat'.

'Bewapenen Syrische oppositie riskant'
De ChristenUnie heeft begrip voor de Amerikaanse poging om vluchtelingen te beschermen tegen het geweld van IS door doelwitten rond Raqqa te bombarderen. Kamerlid Joël Voordewind vraagt zich echter af of ingrijpen de situatie verbetert of juist verslechtert. 'De VS zouden alsnog zo snel mogelijk voor een VN-mandaat moeten pleiten in de Veiligheidsraad.' Hij verwijst naar de oorlog in Irak in 2003. Toen gingen de VS voorop in een coalitie tegen het regime van Saddam Hoessein en diens massavernietigingswapens. Die wapens zijn nooit gevonden in Irak.

Voordewind is eveneens bezorgd over het feit dat de Amerikanen de gematigde Syrische oppositie gaan bewapenen. Hij noemt dat 'te riskant' omdat het Vrije Syrische Leger, de gematigde coalitie tegen Assad, volgens hem aan de grens met Libanon samenwerkt met IS. 'Amerikaanse wapens kunnen in handen komen van IS.'

'Eindelijk wordt er ingegrepen'
Een enkel ronduit positief geluid klinkt ook in de Kamer. Joram van Klaveren (voorheen PVV, nu samen met Louis Bontes in 'VNL') juicht de Amerikaanse actie juist toe. 'Eindelijk wordt er fors ingegrepen. Jihadisten hebben zelf aangegeven dat ze zelden zulke verwoestingen hebben gezien. Dat betekent dat er daadkrachtig wordt opgetreden en dat is prijzenswaardig.'

Hij vindt dat Nederland niet meer hoeft te wachten op een VN-mandaat. Dat is nu 'een gepasseerd station'. Het zou goed zijn als Nederland ook meedoet met de gevechtshandelingen, bijvoorbeeld door gevechtsvliegtuigen en Apaches in te zetten. De gruweldaden van IS gebeuren in de achtertuin van Europa. Het is niet goed om dat alleen door de VS te laten oplossen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden