Oppositie keert zich tegen eigen bijdrage gevangenen

Gevangenen hoeven hoogstwaarschijnlijk geen eigen bijdrage te gaan betalen voor hun verblijf in de cel. In de Tweede Kamer is er weliswaar voldoende steun voor het plan om gedetineerden 16 euro per dag te gaan vragen, maar in de Eerste Kamer niet. Het plan zal daardoor vermoedelijk stranden, zo schrijft de NOS.

redactie
Een cel in de gevangenis van Tilburg. Beeld anp
Een cel in de gevangenis van Tilburg.Beeld anp

Tijdens een debat in de Tweede Kamer bleek woensdagavond dat oppositiepartijen CDA, D66 en SP tegen de eigen bijdrage zijn. Hun steun is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. 'Dit plan is niet om Nederland veiliger te maken, maar om de staatskas te spekken', zei SP-Kamerlid Kooiman.

Het CDA vreest dat ex-gevangenen weer in hun oude patroon terugvallen als ze op kosten worden gejaagd. 'Wij zijn bezorgd dat recidive toeneemt bij mensen die met schulden uit de gevangenis komen', aldus CDA-Kamerlid Oskam.

Minister Van der Steur vindt het juist een goed idee dat gedetineerden meebetalen aan hun verblijf in de gevangenis. 'Diegene die door strafbare feiten hoge kosten veroorzaakt, moet ook een bijdrage betalen voor deze kosten', aldus de minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden