Oppositie juicht: 'Jammer Mark, je bent gezakt'

AMSTERDAM - Vooral de oppositie juicht vanavond na het bekend worden van de eerste prognoses. Een meerderheid van de huidige rechtse coalitie in de Eerste Kamer lijkt na de eerste prognoses amper mogelijk.

Tiny Kox (SP) Beeld null
Tiny Kox (SP)

'Het is aan het kabinet om nu de juiste conclusies te trekken. Ik denk dat de essentie van het gedoogakkoord niet uitgevoerd kan worden', aldus een tevreden Tof Thissen, GroenLinks-lijsttrekker voor de Senaat. 'Vijf senatoren voor GroenLinks. En 33 voor alle linkse partijen. Groei op de linkerflank, terwijl rechts niet groeit. Dat is een compliment voor ons allemaal.'

Ook SP-senator Tiny Kox reageert voor de camera's van de NOS zeer blij op de voorlopige uitslag. 'De PVV is de grote winnaar, maar de SP heeft een hele mooie uitslag gemaakt'. Hij wijst ook op de problemen voor het huidige kabinet: 'Als je naar deze uitslag kijkt, is het jammer Mark, goed geprobeerd, maar je bent wel gezakt. (...) Ongeschonden kan hij zijn plannen in ieder geval niet meer door de Eerste Kamer krijgen'.

D66-leider Pechtold kondigt eveneens problemen aan voor het kabinet: 'Bezuinigingen op het onderwijs kunnen ze nu echt vergeten.'

De VVD ziet het nog niet zo zwaar in. Het kabinet zal gewoon doorgaan met zijn goede plannen, wel wordt het moeizamer als het kabinet niet steunt op een meerderheid in de Eerste Kamer, zei VVD-Tweede Kamerlid en campagneleider Charlie Aptroot over de voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag.

VVD
Ook VVD-minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) erkende dat het gecompliceerder wordt voor het kabinet zonder meerderheid in de Senaat. Maar de plannen gaan volgens Rosenthal niet de prullenbak in.

PVV
De Partij voor de Vrijheid heeft reden tot juichen, al gaat het dan met name om de winst in de Provinciale Staten. De partij heeft 'het volste vertrouwen' dat zij het CDA zal passeren als grootste partij in Limburg. Dat zei Roland van Vliet, de nummer twee op de kandidatenlijst van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen.

CDA
Het CDA is 'vanzelfsprekend teleurgesteld', zei waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies. Vergeleken bij de Statenverkiezingen van vier jaar geleden levert de partij fors in. Maar toch geeft de prognose ook een beetje vertrouwen voor de toekomst, 'want de uitslag is beter dan veel peilingen deden geloven'.

PvdA
Bij de PvdA overheerst de opluchting. 'Dit is beter dan bij de beste peiling', zei partijvoorzitter Lilianne Ploumen over de veertien zetels die de partij volgens de eerste prognose haalt. Dat zijn net zoveel zetels als tijdens de vorige verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2007.

'De blijdschap is daarom terecht, zeker als je kijkt naar waar we vandaan komen', aldus Ploumen. 'Het lijkt erop dat de oppositie een ruime meerderheid behaalt. Het verschil is best groot. De mensen laten daarmee weten bezwaar te hebben tegen de plannen van dit kabinet. Maar het is pas een eerste prognose.'

null Beeld null
null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden