Oppositie India op weg naar uitzonderlijke monsterzege

De oppositie in India lijkt op weg naar een monsterzege bij de parlementsverkiezingen. De Nationale Democratische Alliantie, een verbond van centrumrechtse oppositiepartijen onder aanvoering van de BJP, kan de overwinning eigenlijk niet meer ontgaan.

Aanhang van India's Bharatiya Janata Partij (BJP) viert de overwinning in New Delhi. Beeld reuters
Aanhang van India's Bharatiya Janata Partij (BJP) viert de overwinning in New Delhi.Beeld reuters

De alliantie van beoogd premier Narendra Modi staat in zeker 325 kiesdistricten op winst, terwijl ze maar 272 zetels in het parlement nodig heeft voor een meerderheid. De regerende Congrespartij geeft toe de verkiezingen te hebben verloren.

De Bharatiya Janata Partij (BJP) van Modi staat voor in 273 districten. De regerende Congrespartij stevent af op een verpletterende nederlaag, waarbij zelfs gevreesd moet worden voor de zetel van Rahul Gandhi, achterkleinzoon van de eerste Indiase premier, Jawarharlal Nehru. De Congrespartij kan vooralsnog slechts rekenen op winst in 74 districten. 'Het ziet er somber uit', zei parlementslid Abhishek Manu Singhvi van de partij.

Meer dan 800 miljoen mensen in India konden hun stem uitbrengen. Er was keuze uit bijna 8000 kandidaten. De stembusgang duurde 5 weken.

'Aardverschuiving'
Aanhangers van Modi's BJP zijn alvast de straat opgegaan om de overwinning te vieren. Voor BJP-voorzitter Rajnat Singh staat het ook vast: 'Trends wijzen op een aardverschuiving'. Duidelijk is dat BJP-leider Narendra Modi de nieuwe premier en opvolger van Manmohan Singh wordt, die sinds 2004 aan de macht was.

'India heeft gewonnen', zei Modi op Twitter. De Indiase televisie zond beelden uit van een treffen tussen Modi en zijn moeder. Te zien was hoe de aanstaande premier zijn moeders voeten aanraakte, een traditie binnen het hindoeïsme om de zegen van een ouder familielid te vragen. Modi kreeg vervolgens van zijn moeder een teken op zijn voorhoofd met rood pigment en enkele snoepjes.

Modi heeft zich in de verkiezingscampagne in India gepresenteerd als een daadkrachtig leider. Onder de leuze 'Het vibrerende Gujarat' gaf hij als premier van de westelijke deelstaat voorrang aan economische groei en welvaart. Critici verwijten hem dat hij te weinig oog had voor de rechten van de armen, de voedselvoorziening en het onderwijs.

Hindoepelgrims verbrand
Modi's achilleshiel is echter zijn reactie op de onlusten begin 2002 in Gujarat. Nadat honderden hindoepelgrims levend waren verbrand, doordat de trein waarin zij zaten in brand was gestoken, gingen woedende hindoes de straat op en doodden vele honderden moslims. Het gerucht ging namelijk dat de brand door moslims was aangestoken. Naar schatting 900 tot meer dan 2000 moslims kwamen om.

De regering onder leiding van Modi, die enkele maanden daarvoor premier was geworden, kondigde een uitgaansverbod af en gaf het leger opdracht aan het geweld een einde te maken. Maar organisaties voor de mensenrechten, oppositiepartijen en sommige media vonden dat onvoldoende en meenden dat Modi de hindoes soms zelfs discreet had aangemoedigd.

Een commissie die in opdracht van het hooggerechtshof de zaak onderzocht, kwam tot de conclusie dat er geen bewijzen waren voor nalatigheid van de premier. De discussie over zijn rol is daarmee niet ten einde gekomen.

Sober leven
De politicoloog en vegetariër Modi (63) is geboren in een kruideniersgezin van zes kinderen. Zijn ouders regelden zoals in zijn kaste gebruikelijk was een huwelijk toen hij nog een kind was. Hij zou nooit met Jashodaben Chimanlal die hij op zijn 18e trouwde, naar bed zijn geweest. Jarenlang heeft hij over het huwelijk gezwegen en leed hij naar eigen zeggen en erg sober leven. Modi zei dat hij daarom als vrijgezel geen reden had om zich te laten omkopen. Bij de parlementsverkiezingen van dit jaar erkende hij Jashodaben als zijn vrouw.

Modi sloot zich begin jaren 70 aan bij de hindoenationalistische partij RSS. Toen premier Indira Gandhi in 1975 de noodtoestand uitriep en politieke tegenstanders gevangen zette, steunde Modi een beweging die zich tegen de noodtoestand verzette. Modi werd in 1985 nationaal secretaris van de hindoenationalistische partij BJP, die in India voor het eerst aan de macht kwam. Nadat de Congrespartij de macht in 2004 had heroverd, was de BJP tot de verkiezingen van dit jaar de belangrijkste oppositiepartij.

Nadrenda Modi heeft een spectaculaire verkiezingscampagne gevoerd, met veel oog voor sociale media. Beeld anp
Nadrenda Modi heeft een spectaculaire verkiezingscampagne gevoerd, met veel oog voor sociale media.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden