Oppositie in Togo wil nieuw politiek akkoord

Faure Gnassingbé, zoon van de overleden dictator Gnassingbé Eyadéma, is dinsdag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Togo. Hij is nog steeds bereid een regering van nationale eenheid te vormen, zoals hij maandag verklaarde....

Oppositiepartij UFC zegt de voorlopige uitslag niet te accepteren. Onmiddellijk nadat de uitslag was bekendgemaakt braken in de hoofdstad Lomé rellen uit.

Gnassingbé kreeg volgens de kiescommissie in het West-Afrikaanse land ongeveer 60 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste tegenstander, Emmanuel Bob-Akitani, zou 38 procent hebben binnengehaald. Waarnemers hebben bij de verkiezingen van zondag zowel aan regerings- als aan oppositiezijde fraude geconstateerd.

Niettemin verklaarde een woordvoerder van de West-Afrikaanse organisatie Ecowas dat de stembusgang ‘over het algemeen’ aan de internationale normen voldeed. Dat oordeel is belangrijk omdat Ecowas een grote rol heeft gespeeld in het afdwingen van verkiezingen in Togo. Faure Gnassingbé was aanvankelijk zonder verkiezingen en in strijd met de grondwet tot president gebombardeerd, kort na het overlijden van zijn vader die 38 jaar met harde hand had geregeerd.

Eveneens van belang is de opstelling van het Togolese leger, dat achter Gnassingbé heet te staan. De gewelddadige protesten van de oppositie lijken het relatief gemakkelijk onder controle te kunnen brengen. Bij veel van de rellen dinsdag was ook veeleer sprake van plunderingen dan van politiek gemotiveerd protest.

Maandag maakte Faure Gnassingbé samen met de in Frankrijk levende leider van de oppositie, Gilchrist Olympio, na een onderhoud met de Nigeriaanse president Obasanjo bekend dat zij beiden, ongeacht de uitslag, een regering van nationale eenheid zouden vormen. Olympio zei daarna echter dat ‘niets is getekend’.

In een eerste reactie op de verkiezingsuitslag liet Olympio dinsdag vanuit de Ghanese hoofdstad Accra weten dat alleen een nieuw ‘politiek akkoord’ tot een oplossing van de huidige crisis kan leiden. Komt het daarvan niet, dan zal Togo ‘in de afgrond glijden’, zei hij.

Faure Gnassingbé verklaarde na zijn verkiezing tot president ‘verrast’ te zijn dat Olympio het akkoord over een regering van nationale eenheid niet wenst te honoreren. Hijzelf is daar nog steeds toe bereid, zei hij, maar de politieke ervaring van Olympio is daarvoor ook nodig.

De secretaris-generaal van de oppositiepartij UFC, Jean-Pierre Fabre, meent dat de meeste kiezers hier niets van willen weten. ‘We roepen de mensen op zich te verzetten’, verklaarde hij. ‘Dit bewind moet begrijpen dat we Gnassingbé nooit als president zullen accepteren. Hij noch zijn vader zou een normale verkiezing in Togo kunnen winnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden