Oppositie in Kosovo betwist zege Thaci

Pristina - De grootste oppositiepartij in Kosovo betwist de verkiezingszege van de partij van premier Hashim Thaci. Volgens de oppositie zijn de parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde niet eerlijk verlopen.


Op basis van de exit polls eiste premier Thaci zondagavond de overwinning op voor zijn Democratische Partij van Kosovo (PDK). In de hoofdstad Pristina gingen aanhangers vervolgens feestend de straat op. Maar de belangrijkste rivaal, de Democratische Liga van Kosovo (LDK) van ex-president Fatmir Sejdiu, maakte bezwaar, omdat zich onregelmatigheden zouden hebben voorgedaan.


Volgens de LDK was de opkomst in twee bolwerken van de PDK veel hoger geweest dan het landelijke gemiddelde van 48 procent. 'De opkomst van 94 procent is onmogelijk, onlogisch, politiek onaanvaardbaar en wettelijk aanvechtbaar', aldus een woordvoerder van de LDK. 'Wij zullen alle juridische middelen inzetten voor naleving van de wettelijke en democratische regels in Kosovo.' De partij zou van plan zijn een herstemming te vragen in de twee kiesdistricten waar een extreem hoge opkomst was geregistreerd. Thaci had gisteren nog niet gereageerd op de beschuldigingen.


Nadat ruim de helft van de stemmen was geteld, stond de partij van de premier op ruim 30 procent, de LDK op 26 procent. Als deze cijfers worden bevestigd, zal Thaci de steun van andere partijen nodig hebben om een regering te vormen.


Europese waarnemers zeiden op de hoogte te zijn van beschuldigingen van fraude. Die zouden echter niet ernstig genoeg zijn om een negatief oordeel te vellen over de verkiezingen. 'Ik denk niet dat de beschuldigingen het hele verkiezingspoces zullen ondermijnen', zei Doris Pack, hoofd van de waarnemersmissie van het Europees Parlement. Volgens haar was de verkiezingsdag 'over het algemeen goed georganiseerd'.


De Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwen de verkiezingen - de eerste sinds Kosovo's onafhankelijkheid in 2008 - als een test voor de volwassenheid van zijn democratie. Eerlijke verkiezingen zijn een voorwaarde voor een eventueel lidmaatschap van de EU. Van de overgrote meerderheid van etnische Albanezen wordt verwacht dat ze aantonen in vrede te kunnen samenleven met de Servische minderheid.


Volgens Thaci hebben de Kosovaren gestemd voor een 'Europese en Atlantische toekomst'. 'Nu kunnen we met recht verwachten dat we lid worden van de NAVO en de Europese Unie, want het volk van Kosovo heeft daar voor gestemd.'


Ondanks de aanhoudende spanningen tussen de Albanezen en de kleine Servische minderheid bleef het tijdens de verkiezingen rustig, ook in de Servische enclaves. Etnische Albanezen maken 92 procent van de Kosovaarse bevolking uit.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden