Oppositie in Bangladesh boekt monsteroverwinning

Sommigen voorspelden een nek-aan-nekrace, anderen een kleine overwinning van de oppositie bij de parlementsverkiezingen maandag in Bangladesh. Het werd een monsterzege voor een alliantie onder leiding van de Nationalistische Partij van Bangladesh (BNP) van Begum Khaleda Zia....

Khaleda Zia had het zekere voor het onzekere genomen en was in het strijdperk getreden met een alliantie van vier partijen, waaronder twee fundamentalistische moslimpartijen. Samen behaalden ze tweederde van de 300 zetels, het leeuwendeel daarvan is voor de BNP. De partij van de scheidende premier Sheikh Hasina Wajed, de Awami Liga, zag haar zeteltal slinken van 146 naar 62. In zeventien districten moet opnieuw worden gestemd, vanwege gewelddadigheden.

Bangladesh zal een seculiere staat blijven, verzekerde de BNP na haar overwinning. De BNP wil een coalitieregering vormen met de moslimpartijen, zei Khaleda Zia, die al twee maal premier van Bangladesh was. Maar dat betekent niet dat het land een islamitische republiek wordt, zo voegde ze eraan toe. Van de 130 miljoen Bengalezen is 88 procent moslim.

De Awami Liga heeft protest aangetekend tegen de uitslag. Volgens Sheikh Hasina zouden er op grote schaal onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. Maar waarnemers van de Verenigde Naties en de Europese Unie meldden dat de verkiezingen over het algemeen vrij en eerlijk zijn verlopen. Op de verkiezingsdag vielen er zes doden en honderd gewonden. De afgelopen maand zijn 150 mensen omgekomen bij gevechten tussen rivaliserende partijen.

Het onvermogen van de regering van Sheikh Hasina om een einde te maken aan het politieke geweld dat Bangladesh al jaren teistert, werd in de pers aangevoerd als een van de oorzaken van haar verpletterende nederlaag. Partijactivisten oefenen terreur uit; corruptie en nepotisme zijn wijdverbreid. Een stem voor Khaleda Zia was in de eerste plaats een stem tegen Sheikh Hasina.

'Onze prioriteit is het uitroeien van corruptie, terrorisme en armoede', verklaarde Khaleda Zia dinsdag. Tijdens haar vorige termijnen als premier is ze daarin niet geslaagd. In 1991 werd ze de eerste vrouwelijke premier van het moslimland. Ze had de eerste vrije verkiezingen na vijftien jaar militair bestuur gewonnen van Sheikh Hasina.

De heftige strijd tussen de twee vrouwen is niet opgehouden. Als de één aan de macht is probeert de ander haar te laten struikelen door politieke stakingen uit te roepen die veelal gepaard gaan met geweld.

De vijandschap tussen de twee vrouwen stamt uit het bloedige verleden van beide invloedrijke families. Sheikh Hasina is de dochter van Sheikh Mujibur Rahman, de leider van de Bengaalse onafhankelijkheidsbeweging die in 1975 tijdens een staatsgreep werd vermoord. Die coup bracht Ziaur Rahman, de echtgenoot van Khaleda, aan de macht. Zes jaar later werd hij op zijn beurt gedood tijdens een mislukte staatsgreep. De vrouwen verdenken de familie van de ander ervan betrokken te zijn geweest bij deze moorden.

Beiden staan overigens achter de Amerikaanse campagne tegen het internationale terrorisme, beiden propageren de markteconomie. Verwacht wordt dat Khaleda Zia als premier globaal het economisch beleid van Sheikh Hasina voortzet, dat gericht was op armoedebestrijding, alfabetisering, werkloosheidsbestrijding en bevordering van de handel met buurlanden. Maar het bedrijfsleven verwacht kennelijk meer van de komende premier, want de beurskoersen stegen dinsdag met 7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden