Oppositie huivert bij begroting

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 willen niet morrelen aan het bezuinigingspakket van 17 miljard dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd....

De coalitiepartijen spraken op Prinsjesdag van een pakket 'harde maar noodzakelijke maatregelen'. Pas als werkgevers en vakbonden beloven de lonen minimaal twee jaar te bevriezen, is het kabinet bereid de bezuinigingen af te zwakken. 'Dan is niets onbespreekbaar', aldus minister De Geus van Sociale Zaken. FNV en CNV wezen dergelijke uitruil af.

De eensgezinde opstelling van kabinet en regeringpartijen maakt het de oppositie vrijwel onmogelijk om deze week tijdens het debat over de Miljoenennota iets aan de voorgestelde ingrepen te veranderen. PvdA-leider Bos spreekt over een 'onfatsoenlijk en hopeloos' pakket. Halsema (GroenLinks) meent dat de 'opheffingsverkoop van de verzorgingsstaat' is begonnen en SP-voorman Marijnissen voorspelt massaal verzet.

CDA-fractieleider Verhagen hoopt dat kabinet snel met werknemers- en werkgeversorganisaties om tafel gaat zitten. 'De stekker moet weer in het sociaal overleg', aldus Verhagen. Als handreiking stelt hij onder meer voor de levensloopregeling (werknemers sparen voor verlof) op te rekken tot een soort prepensioen. Het afschaffen van de medicijnknaak (1,50 euro per recept) kan betaald worden door de ziekenfondspremie niet te verlagen.

De coalitie juicht het toe dat het kabinet harde doelen stelt om de criminaliteit en het lerarentekort terug te dringen. Volgens de partijen getuigt dat van lef. Ter ondersteuning vraagt VVD-fractievoorzitter Van Aartsen om het aanstellen van extra agenten in 2004. Die kunnen gerecruteerd worden uit de duizenden militairen die bij Defensie weg moeten.

Dittrich (D66) en Verhagen willen dat het kabinet afziet van zijn voornemen om mensen die met VUT gaan een forse belastingaanslag op te leggen. Dittrich verwacht dat het kabinet goed zal luisteren naar de sociale partners, maar wel 'politiek leiderschap' moet tonen. Het harde bezuinigingspakket markeert volgens hem 'het einde van de politieke onmacht en de zelfgenoegzaamheid die Nederland te lang heeft getekend'.

De oppositie vindt dat het kabinet de laagste inkomens het hardst treft. Volgens de PvdA schiet de coalitie door met bezuinigen. Een iets hoger financieringstekort is voor Brussel geen probleem en spaart de economie, stelt PvdA-leider Bos. Hij wil meer geld voor loonkostensubsidies om werklozen aan een baan te helpen.

SP en GroenLinks hekelen de 'fluwelen aanpak' van de topinkomens, terwijl uitkeringsgerechtigden koopkracht verliezen. Halsema presenteert een tegenbegroting waarin milieuvervuilers meer belasting moeten betalen.

Marijnissen vraagt zich af waar de christelijke waarden van premier Balkenende zijn gebleven. Volgens de LPF lost het kabinet de werkelijke problemen (files, criminaliteit, werkloosheid) niet op. De ChristenUnie bepleit extra uitgaven om de 'sociale kwaliteit' van de samenleving op peil te houden. SGP-voorman Van der Vlies roept het kabinet om eindelijk eens paal en perk te stellen aan tv-programma's die de zedelijke moraal ondermijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden