Oppositie hoopt op doorbraak weghalen kernwapens

Is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het verwijderen van Amerikaanse kernwapens uit Nederland? Die vraag doemde dinsdag op bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer.

Redactie
De grote vredesdemonstratie in 1981 in Amsterdam. Beeld ANP
De grote vredesdemonstratie in 1981 in Amsterdam.Beeld ANP

De oppositie lijkt te hopen op een doorbraak in dit slepende dossier. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de verwijdering van tactische kernwapens uit Europa 'tot speerpunt van zijn beleid te maken'.

Bram van Ojik van GroenLinks wil de kernwapens voor 2014 uit ons land hebben. In dat jaar komen circa zestig staats- en regeringsleiders naar Nederland voor de Nuclear Security Summit, de grootste top in ons land sinds 1907. Er wordt daar gesproken over een betere beveiliging van nucleair materiaal.

Geloofwaardig
Volgens Van Ojik kan Nederland dan alleen geloofwaardig als gastland ijveren voor het wereldwijd terugdringen van kernwapens als die hier niet meer liggen opgeslagen. Met zo'n stap zou een 'krachtig signaal' worden afgegeven. 'Kamerlid Timmermans maakte zich altijd hard voor een Nederland zonder kernwapens, minister Timmermans moet die woorden nu waar maken', stelde Van Ojik. Ook de SP wees nog eens fijntjes op dat laatste punt.

PvdA en VV,D die een meerderheid in de Kamer hebben, gingen niet op de zaak in. Maar opvallend was wel dat eerder op de dag een meerderheid van de partijen - inclusief PvdA en ChristenUnie - een petitie van IKV PAX Christie tekende waarin wordt aangedrongen om de kernwapens terug te sturen naar de VS. De ChristenUnie heeft hiermee haar beleid gewijzigd. Joël Voordewind tekende wel aan dat de verwijdering in goed overleg met de Amerikanen moet gebeuren.

Koude Oorlog
Vermoedelijk liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen op de vliegbasis Volkel. De tactische kernwapens werden tijdens de Koude Oorlog in Europa geplaatst ter afschrikking van de toenmalige Sovjet-Unie. Officieel hebben opeenvolgende regeringen nooit bevestigd dat de Amerikaanse wapens ook in Nederland zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden