Oppositie hekelt CDA om Blankenburgtunnel

De oppositie heeft het CDA vandaag tijdens een overleg in de Tweede Kamer het vuur na aan de schenen gelegd vanwege de keuze voor de Blankenburgtunnel, een nieuwe tunnel die ten westen van Rotterdam moet komen. Volgens de PvdA is de regeringspartij blij gemaakt met een dode mus door de belofte van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) om de tunnel zo veel mogelijk te overkappen.

Protest tegen de Blankenburgtunnel. Beeld anp

Op een kaart die de minister eerder op de dag naar de Kamer stuurde, is te zien dat het gaat om een overkapping van 600 meter in het 2,5 kilometer lange traject. 'Je kunt mij niet wijsmaken dat het technisch niet anders zou kunnen', aldus Ineke van Gent van GroenLinks. Arie Slob van de ChristenUnie herhaalde de uitspraak van het CDA dat de partij een volledige ondertunneling wilde. 'U krijgt niet wat u eist', aldus Slob.

Sander de Rouwe van het CDA vindt dat er aan zijn standpunt niets is veranderd sinds de door Slob aangehaalde uitspraken. 'Wij gaan voor een maximale inpassing in het landschap', aldus De Rouwe. Hij stelt dat de Kamer de minister moet vertrouwen als het gaat om hoe ver de tunnel kan worden overkapt.

Volgens D66 legt het CDA zich als een 'mak lammetje' neer bij de technische adviezen van de minister. Met meer geld is er volgens Kees Verhoeven van D66 misschien wel een betere optie te vinden. 'Met zo'n houding kun je toch geen natuur beschermen?' Ook GroenLinks denkt dat. 'Dit gaat om keiharde euro's', aldus Van Gent.

Volgens de minister is de voorgestelde overkapping het hoogst haalbare. 'Het wordt misschien 630 of 650 meter, daar zal ik
zoveel mogelijk op inzetten. Maar we hebben te maken met beperkingen', aldus Schultz.

Het CDA was aanvankelijk voorstander voor de aanleg van de Oranjetunnel, die westelijker gepland lag en iets minder schade voor de natuur zou opleveren. Maar omdat onderzoek uitwees dat de Blankenburgtunnel goedkoper is en de verkeersproblemen beter oplost, koos de partij toch voor de tunnel naast Vlaardingen. Daarmee heeft de minister een meerderheid van de Kamer achter zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.