Oppositie: gele kaart voor Mansveld en Schultz

De blunder die ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben begaan door een kritisch rapport niet naar de Tweede Kamer te sturen, heeft minister Schultz en staatssecretaris Mansveld een 'gele kaart' opgeleverd. De bewindslieden moeten voor 1 april orde op zaken stellen op hun departement, staat in een motie van PVV, SP, CDA, 50PLUS en GroenLinks.

Redactie
Minister Melanie Schultz van Haegen (L) en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu tijdens een debat in de Tweede Kamer over het rapport ProRail van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Beeld anp
Minister Melanie Schultz van Haegen (L) en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu tijdens een debat in de Tweede Kamer over het rapport ProRail van de Inspectie Leefomgeving en Transport.Beeld anp

'De staatssecretaris heeft, ook namens de minister, excuses gemaakt. Maar met dit excuus komen ze niet nog een keer weg', stelde SP-Kamerlid Farshad Bashir. En Stientje van Veldhoven van D66: 'Dit is wat mijn fractie betreft een gele kaart'.

PVV-Kamerlid Machiel de Graaf diende de motie in. Er staat in dat de communicatie met de Kamer op korte termijn goed moet worden geregeld. Ook moeten de bewindslieden de Kamer daarover op de hoogte houden. Verder moet de Kamer horen hoe er voor wordt gezorgd dat fouten in de toekomst moeten worden voorkomen.
Bashir besloot overigens niet over te gaan tot een motie van wantrouwen, wat hij eerder wel overwoog. Hij vindt het voldoende als de bewindslieden 'onder curatele' komen te staan, zoals de motie volgens hem kan worden uitgelegd.

De oppositie riep coalitiepartijen VVD en PvdA op om de motie ook te steunen. VVD-Kamerlid Betty de Boer zei de motie te zullen steunen, als die niet zo wordt geïnterpreteerd als Bashir doet. Ze zei dat het niet meer mag gebeuren dat stukken niet naar de Kamer komen. 'Maar dat heeft de staatssecretaris eigenlijk al toegezegd', stelde De Boer.
Steun van de PvdA voor de motie is nog niet zeker, omdat de oppositiepartijen de motie elk anders uitleggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden