Update
Oppositie erg kritisch over Weekers
De oppositie in de Tweede Kamer is erg kritisch over staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. In het debat over de toeslagenfraude door Bulgaarse bendes dinsdag stelden vooral SP, CDA, PVV, D66 en GroenLinks zich hard op.
De coalitiepartijen VVD en PvdA wezen erop dat de Kamer zelf medeverantwoordelijk is voor de invoering van het fraudegevoelige toeslagensysteem, waarbij de controle achteraf plaatsheeft. De Kamer heeft volgens deze fracties 'boter op zijn hoofd'.
SP-Kamerlid Farshad Bashir verweet Weekers dat hij 'niet uitblinkt in het oppakken van signalen'. Ambtenaren bleken allang op de hoogte, terwijl de staatssecretaris pas enkele weken terug via de tv-rubriek Brandpunt werd ingeseind.
CDA'er Pieter Omtzigt beschuldigde Weekers van 'incidentenpolitiek' omdat hij na het bekend worden van de fraude door Bulgaarse bendes plotseling maatregelen ter verbetering toezegde. GroenLinks-leider Bram van Ojik toonde zich bezorgd over de onvrede bij de ambtenaren van de Belastingdienst, die vooral naar buiten kwam via de vakbond Abvakabo.
Fraudeduivel
PVV-Kamerlid Roland van Vliet vroeg zich af hoeveel gezag Weekers nog heeft bij de Belastingdienst om 'deze fraudeduivel uit te drijven'. Wouter Koolmees (D66) zei dat zijn vertrouwen in deze staatssecretaris tot een dieptepunt was gedaald. Ook de Partij voor de Dieren lijkt het vertrouwen in hem verloren te hebben. ChristenUnie en SGP waren kritisch en stelden vooral veel vragen. 50PLUS lijkt niet uit op de val van Weekers.
VVD-Kamerlid Helma Neppérus schoot haar partijgenoot Weekers te hulp. De Kamer zelf wilde het toeslagensysteem, benadrukte ze. 'De voorrang lag bij snelheid en service boven rechtmatigheid.'
PvdA-Kamerlid Ed Groot wees eveneens op de eigen verantwoordelijkheid van de Kamer. Hij toonde er ook begrip voor dat de staatssecretaris lange tijd niet op de hoogte was van de Bulgaarse fraude. 'Hij hoeft niet elke specifieke casus met naam en toenaam te weten.'
Groot bleef vaag op vragen van de oppositie over wat Weekers moet doen om het vertrouwen van de PvdA te behouden. Zijn opmerking dat hij niet weet of er coalitieoverleg is geweest over de positie van de bewindsman, verwekte hoongelach. Het debat is geschorst tot 20.30 uur en dan krijgt Weekers het woord.