Oppositie eist uitleg over 'euro-exit' Rutte

DEN HAAG - Premier Rutte houdt in het midden of hij in 2012 Herman Van Rompuy heeft gedreigd uit de euro te stappen. Hij maakte tijdens een gesprek in het Catshuis in Den Haag de EU-president 'in stevige termen duidelijk' dat Nederland bereid was een voorstel tot verdere Europese eenwording 'te blokkeren', schrijft hij woensdag in een Kamerbrief.


De oppositie in de Tweede Kamer eist opheldering van premier Rutte over zijn gesprek in 2012 met EU-president Van Rompuy. Een spoeddebat moet volgens SP en PVV duidelijk maken wat Rutte daar precies heeft gezegd.


Rutte en Van Rompuy spraken elkaar in juni 2012 in het Catshuis in Den Haag. De Volkskrant berichtte woensdag dat diverse betrokkenen zich herinneren dat de premier daar dreigde met een vertrek uit de euro. 'Ik was verwonderd', zei Van Rompuy over die opstelling van de premier. Geen andere van de 27 EU-regeringsleiders uitte volgens hem ooit een dergelijk dreigement.


Vanwege de commotie zag Rutte zich genoodzaakt te reageren per Kamerbrief. Hij stelt dat het vertrek uit de eurozone door het kabinet nooit is overwogen. Of hij er wel mee heeft gedreigd, blijft echter onduidelijk. Hij benadrukt dat Nederland het plan voor verdere eenwording met een veto had kunnen tegenhouden.


GroenLinks wil ook opheldering, zegt Kamerlid Jesse Klaver. 'Ik kan me bijna niet voorstellen dat hij dit heeft gezegd.' Een spoeddebat sluit ook hij niet uit. Anders zal Ruttes dreigement worden besproken in het debat over de sociaal-economische inrichting van de EU, kort na het reces.


Harry van Bommel (SP) wil geen uitstel. 'Dan komt het debat te veel in de buurt van de Europese verkiezingen en kan de kwestie nog twee weken doorzieken.' Ook Geert Wilders (PVV) wil snel in debat. Hij vindt het goed nieuws dat Rutte zou hebben gedreigd de eurozone te verlaten. 'Een absolute doorbraak. Het is belangrijk hier snel over te debatteren, deze week nog.'


VVD-politici kunnen zich niet voorstellen dat het dreigement is geuit. 'Ik ken Mark Rutte als een calculerend iemand', zegt europarlementariër Hans van Baalen. 'Die doet zoiets niet in een opwelling. Temeer omdat Nederland andere middelen heeft om dit tegen te houden.' Klaver van GroenLinks is juist geneigd het dreigement uit het temperament van de premier te verklaren. 'Hij blijft lang kalm. Maar er zijn momenten dat hij iemand afsnauwt, om dat meteen daarna te herroepen.'


Rutte I was demissionair toen het gesprek werd gevoerd. Alexander Pechtold (D66) vermoedt dat dat de toonhoogte mede bepaalde. 'De verkiezingsstrijd met Wilders haalt het slechtste naar boven in Rutte als het gaat om Europa of de economie.'


'Paniekvoetbal', oordeelt Esther de Lange, CDA- europarlementariër. 'Ongecontroleerd uit de euro stappen kost meer dan je lief is. Rutte dreigde met iets wat hij niet kon waarmaken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden