Oppositie Egypte zint op boycot tweede ronde

De oppositiepartijen in Egypte overwegen een boycot van de tweede ronde van de parlementsverkiezingen aanstaande woensdag. De Wafd, de belangrijkste oppositiepartij, noemde de verkiezingen de meest corrupte in de geschiedenis van Egypte....

REUTER

Reuter

CAIRO

Kandidaten van de regerende Nationale Democratische Partij (NDP) wonnen in de eerste ronde, vorige week woensdag, 124 van de 137 zetels. Onafhankelijke kandidaten kregen er 13, de oppositiepartijen geen enkele. Woensdag staan nog 307 zetels op het spel.

De centrum-rechtse Wafd, die de campagne leidde voor onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1928, beschuldigde de regering er van stembussen te hebben volgestopt, de politie te hebben toegestaan zich met het stemmen te bemoeien en klachten over de fraude te hebben genegeerd.

'We verwerpen publiekelijk de verkiezingsfraude die gepleegd wordt tegen de Egyptische natie en haar democratie', zei Fuad Serageddin, de leider van de Wafd. Een andere Wafd-leider, Ibrahim Abaza Dessouki, zei dat met andere oppositiepartijen wordt overlegd over een boycot van de tweede ronde. 'Wat op 27 november plaatshad, waren geen algemene verkiezingen, maar een slachting van de oppositie waarbij de regering alle staatsinstituties gebruikte', zei hij.

Adel Hussein, een van de leiders van de Arbeidspartij, zei dat deze tweede oppositiepartij in grootte vandaag een besluit zal nemen over deelname aan de tweede ronde. Hij noemde het moeilijk consensus te bereiken met de andere partijen, omdat de tijd dringt en sommige partijen nog belangrijke kandidaten in de race hebben.

De nominaal socialistische Arbeidspartij fungeert al jaren als paraplu voor leden en sympathisanten van de Moslim Broederschap. De Broederschap, opgericht in 1928, leidt een semi-clandestien bestaan en mag geen politieke partij oprichten. Verwacht wordt dat een aantal Moslim Broeders erin zal slagen als onafhankelijke kandidaat in het parlement te komen.

Het onafhankelijke Egyptische Comité voor Controle van de Verkiezingen bevestigde zondag dat er sprake was van 'flagrante, soms zeer ernstige schendingen'. Het comité wees met name op het grote aantal arrestaties onder kandidaten van de Moslim Broederschap. Zij die wel aan de eerste ronde konden meedoen kregen negatieve verkiezingssymbolen toegewezen als een geweer en een zwaard, aldus het comité.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden