Oppositie Egypte zet strijd tegen bewind Morsi voort

De oppositie tegen het bewind van de Egyptische president Mohamed Morsi heeft zondag betoogd dat er is geknoeid met het referendum en zal de strijd voortzetten. De seculier ingestelde coalitie die zich Nationaal Reddingsfront noemt, heeft in een verklaring gezegd dat het door eigen waarnemingen vaststaat dat er met de uitslagen van het referendum over een nieuwe grondwet is geknoeid.

Redactie
Het tellen van de stemmen in Egypte. Beeld afp
Het tellen van de stemmen in Egypte.Beeld afp

'Maar het referendum is niet het einde van de weg, het is enkel een slag en wij blijven vechten voor het Egyptische volk', aldus een woordvoerder van het front, Abdel Ghaffar Shokr. Afgelopen zaterdag en een week eerder konden Egyptenaren stemmen over een ontwerpgrondwet die Morsi heeft voorgelegd. Een grote meerderheid stemde voor het ontwerp volgens de voorlopige uitslagen. De einduitslagen worden maandag verwacht. De oppositie eist dat de kiescommissie de klachten over onregelmatigheden gaat onderzoeken.

Morsi komt uit de conservatieve Moslim Broederschap en het ontwerp draagt het stempel van de broederschap. Mursi is de eerste democratisch gekozen president sinds de val van het regime van Hosni Mubarak (1981-2011), de vierde generaal die Egypte heeft geregeerd sinds de militaire staatsgreep van 1952. Mursi heeft het aan de stok met zowel militairen als de magistraten. Hij heeft gezegd snel een grondwet nodig te hebben om de hervormingen door te voeren waar de revolutie van begin 2011 op aan zou sturen.

Verenigd
De manier waarop en de snelheid waarmee Morsi de ontwerpgrondwet lanceerde, heeft de oppositie verenigd. Het ontwerp is niet uitgesproken het werk van islamisten, maar beklemtoont wel de conservatieve normen van een islamitische samenleving, waar het islamitische gezin de hoeksteen van is. De grondwet is over het algemeen erg behoudend en lijkt geen product van de revolutie van begin 2011. Zelfs de strijdkrachten worden eerbiedig met rust gelaten, net als het logge staatsapparaat dat uitdrukkelijk een dominante rol blijft spelen, ook in de economie.

Begin 2013 moeten er nieuwe verkiezingen gehouden worden voor de Egyptische Tweede Kamer die eerder dit jaar door opperrechters naar huis is gestuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden