Oppositie duikt op 'draai' Jadnanansing over rekentoets

Plots ging PvdA-Kamerlid Jadnanansing gisteren overstag: de PvdA is nu toch vóór de rekentoets die staatssecretaris Sander Dekker wil invoeren in het middelbaar onderwijs. Vandaag vond het debat plaats in de Kamer. Alle oppositiepijlen richtten zich op de PvdA'er. 'Het eerlijke verhaal is dat u een concessie doet aan de VVD.'

PvdA-Kamerlid Jadnanansing tijdens het debat over de rekentoets. Beeld anp

Met de steun van de PvdA lijkt de toekomst van de rekentoets gegarandeerd. De coalitie vindt de PVV aan haar zijde. De partij van Wilders heeft genoeg zetels in de Eerste Kamer om VVD en PvdA daar aan een meerderheid te helpen. Alle andere partijen zijn faliekant tegen. Ze openden de aanval op Jadnanansing.

'Een zwarte dag', stelde D66-Kamerlid Paul van Meenen in het debat, zelf werkte hij 33 jaar in het onderwijs. Niet eerder had hij zo'n slechte ontwikkeling in het onderwijs meegemaakt. 'Kiest de PvdA voor de leerling of voor de VVD?' Precies zo denken GroenLinks, het CDA en de SP erover. Alle partijen zijn voor beter rekenonderwijs, maar de verplichte toets als onderdeel van de eindexamens, is volgens de critici niet de oplossing.

'Fyra van het onderwijs'

'Ruim 4.000 extra leerlingen gaan hun diploma niet halen', rekende CDA'er Michel Rog voor. 'Ronduit onaanvaardbaar.' Waarom heeft staatssecretaris Dekker van Onderwijs geen oren voor de vele kritiek vanuit onderwijsland? De toets wordt volgens hem smalend 'de Fyra van het onderwijs' genoemd. De noodrem van deze gedoemde trein was in handen van Jadnanansing, stelde hij.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wees erop dat de PvdA'er gisteren in de media nog twijfels uitte over de toets. 'Wat is er gebeurd? Wat maakte het verschil?' Jadnanansing zette haar hakken in het zand en herhaalde telkens hetzelfde antwoord: veel leerlingen en docenten hebben haar laten weten de toets wél te zien zitten, en nee, dit is geen knieval voor de VVD.

Toezeggingen staatssecretaris

De toets zal docenten en leerlingen stimuleren om werk te maken van rekenen, meent ze nu. Jongeren worden niet de dupe van een rekentoets, maar van slecht rekenonderwijs.' Een dag per week geeft ze zelf les op het vmbo. 'Mijn leerlingen zeggen tegen mij: juf, denkt u echt dat ik mijn best ga doen voor een toets die niet meetelt?'

Staatssecretaris Dekker erkende in zijn reactie dat de verdeeldheid in de onderwijswereld over de toets een 'punt van zorg' is. Hij stelde dat hij met scholen in gesprek wil over het verbeteren van het rekenonderwijs zodat leerlingen de rekentoets straks kunnen halen.

Dekker werd in het debat niet overgehaald door de critici. Wel was hij eerder al op een aantal vlakken aan de kritiek tegemoetgekomen. Er komen meer herkansingen, meer sommen zonder rekenmachine en meer sommen die niet een verhaaltje zijn verpakt. Bovendien verlaagde de staatssecretaris die norm, aangezien veel leerlingen bleken te zakken voor de toets. In de eerst jaren is een 4,5 voor de rekentoets genoeg om te slagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.