Oppositie bezorgd om vaart sociaal akkoord

Oppositiepartijen CDA en D66 willen opheldering van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) over de uitvoering van het sociaal akkoord. Beide partijen zijn bezorgd over de aanpak van de werkloosheid, die volgens hen te traag verloopt.

Voorman Bernard Wientjes van VNO-NCW, premier Mark Rutte, minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en FNV-voorzitter Ton Heerts voor aanvang van de presentatie van het sociaal akkoord gesloten met werkgevers en vakbonden. Beeld anp

'Er is geen duidelijkheid over de opzet en het functioneren van arbeidsmarktregio's, iedere aanzet voor een wetsvoorstel rond WW en ontslag ontbreekt en de subsidieregeling voor sectorplannen is nog niet gereed. Ook over de aanpak van oneerlijke concurrentie via schijnconstructies bestaat onduidelijkheid', vindt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Steven van Weyenberg van D66: 'Waarom draalt het kabinet met het bestrijden van de werkloosheid? Onbegrijpelijk dat het kabinet zo laks is.' Hij baalt ervan dat de hervorming van de WW en het ontslagrecht op zich laten wachten. 'Laat het kabinet zich herpakken en vaart maken met economische hervormingen', zegt Van Weyenberg.

Asscher liet weten dat de uitwerking van het sociaal akkoord op koers ligt. Volgens de minister wordt hard gewerkt aan de voortgang, door het ministerie én de sociale partners. 'We willen het allemaal sneller, maar het gaat om ingewikkelde vraagstukken die zorgvuldig opgepakt worden. Dit zorgt ervoor dat niet alles in een paar weken klaar of zichtbaar is', aldus Asscher. Hij benadrukt daarbij dat het maken van de nieuwe wetten op stoom is. De nieuwe wetten, waaronder ook die over het ontslag, zullen op het beloofde moment naar de Tweede Kamer komen.

Het kabinet kwam in april met de sociale partners een omvangrijk pakket maatregelen overeen voor de toekomst van de arbeidsmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.