Nieuws

Oppositie Belarus vraagt in Den Haag om extra sancties tegen Loekasjenko

Svetlana Tichanovskaja, die zichzelf geen oppositieleider noemt maar ‘vertegenwoordiger van de meerderheid’ in Belarus, heeft vrijdag een ontmoeting gehad met premier Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Kaag en leden van de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken. Zij riep daarbij op tot sectorale sancties tegen het bewind van president Loekasjenko, vooral in de petrochemische sector, staal en hout.

Minister-president Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Kaag (l.) en de Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja (m.) staan de pers te woord na afloop van het gesprek dat de drie hadden in het Torentje. Beeld Freek van den Bergh/VK
Minister-president Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Kaag (l.) en de Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja (m.) staan de pers te woord na afloop van het gesprek dat de drie hadden in het Torentje.Beeld Freek van den Bergh/VK

‘Dat zou het inkomen van het regime het hardst raken’, zei ze tegen de Kamercommissie.

Ze zei dat er van de Europese Unie inzake Belarus weinig meer vernomen was sinds december en dat dit Loekasjenko heeft aangemoedigd om een vlucht van een EU-land naar een EU-land te dwingen in Minsk te landen om er een opponent uit te halen.

Haar adviseur Franak Viacorka noemde het ‘een mythe’ dat Belarus economisch helemaal afhankelijk is van Rusland, verwijzend naar de handelsvolumes van het land met onder andere Groot-Brittannië, Duitsland, Oekraïne en Nederland.

Politieke gevangenen

Tichanovskaja vroeg ook aandacht voor het vergeten lot van honderden politieke gevangenen in Belarus en de steeds langere gevangenisstraffen en hogere boetes die andersdenkenden krijgen opgelegd. Deze zaterdag is het een precies een jaar geleden dat Tichanovskaja’s man, Sergej, die tot dan toe een succesvolle grassroots oppositiecampagne voerde tegen Loekasjenko, gevangen werd gezet. Om hierbij stil te staan vinden wereldwijd solidariteitsacties plaats, ook op de Dam in Amsterdam. Zaterdagavond is Tichanovskaja tevens te gast in het tv-programma College Tour.

Hoewel Nederland al wat hulp geeft aan het maatschappelijk middenveld in Belarus, zei Tichanovskaja dat deze vorm van Europese hulp helaas allerminst volstaat in het huidige klimaat van massieve repressie. Mensen (inclusief politici) die zich afvragen wat ze kunnen doen, kunnen altijd een brief sturen aan een politieke gevangene, zei ze.

Tichanovskaja hield zich bewust verre van het bekritiseren van Rusland, of speculeren over Russische betrokkenheid bij de ‘kaping’. Rusland zendt gemengde signalen uit, aldus ook Viacorka, en het Westen moet vooral niet de twee landen op een hoop gooien. ‘Dit gaat over de democratische aspiraties van Belarussen, niet over geopolitiek. Hoe giftiger Loekasjenko wordt, hoe duurder het voor Poetin wordt hem te ondersteunen. Maar als Rusland denkt te kunnen profiteren van de huidige zwakte van Belarus, zou het gewaarschuwd moeten worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden