Oppositie Bahrein eist ontslag regering

De belangrijkste sjiitische oppositiebeweging van Bahrein eist vandaag na publicatie van het rapport over de overheidsrepressie in het land het ontslag van de huidige regering en de vorming van een regering van nationale eenheid.

Redactie
De demonstraties in Bahrein op 22 februari van dit jaar. Beeld reuters
De demonstraties in Bahrein op 22 februari van dit jaar.Beeld reuters

Overgangsperiode naar democratie
'Het rapport bevestigde de systematische, ernstige en bewuste schendingen (...) wat betekent dat de huidige regering die misdaden heeft begaan, ontslagen moet worden', stelde de al-Wefaqbeweging in een communiqué. Een regering van nationale eenheid moet de overgangsperiode naar democratie in goede banen leiden, aldus de beweging.

Nationale zaak
De oppositiebeweging beklemtoonde ook dat uit het rapport blijkt dat de betogingen voor democratische hervormingen een nationale zaak waren en dat Iran geen rol speelde. Emir Ben Issa al-Khalifa heeft steeds geprobeerd alle protest te herleiden tot Iraanse bemoeienis: zijn soennitische dynastie regeert over een sjiitische meerderheid. Ook Iran is sjiitisch. De interveniërende golftroepen, vooral Saoedi's, waren wahabitisch, fundamentalistisch soennitisch.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden