Oppositie ageert tegen bijstandswet

De oppositiepartijen hebben dinsdag fel geageerd tegen de nieuwe wet Werk en Bijstand die 1 januari ingaat en de gemeenten de komende jaren steeds meer verantwoordelijk maakt voor de bijstandsuitkeringen....

PvdA-Kamerlid Bussemaker eiste van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken de toezegging dat de duizenden Melkert-banen blijven bestaan.

Zij vreest dat gemeenten deze relatief dure gesubsidieerde banen zullen schrappen omdat zij het geld liever gebruiken om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen.

GroenLinks rekende bij monde van Kamerlid Van Gent voor dat het gereserveerde bedrag voor de gemeenten aantoont dat er volgend jaar aanzienlijk minder geld beschikbaar is per uitkeringsgerechtigde dan vorig jaar. 'Er wordt enorm gesnoeid in de budgetten voor de gemeenten', aldus Van Gent.

Uit de cijfers die haar door de ambtenaren van Rutte waren aangereikt, las ze voor dat er in 2002 6,314 miljard euro beschikbaar was voor 322 duizend bijstandsgerechtigden. Terwijl er volgend jaar 6,546 miljard euro voor 399 duizend mensen in de bijstand op de begroting staat.

'Dat is 1,3 miljard euro minder', hield ze Rutte voor. Van Gent vreest dat de bezuiniging ten koste zal gaan van het armoedebeleid dat de gemeenten voeren. Maar ze vreest ook dat er straks te weinig middelen blijken te zijn om alle bijstandsgerechtigden te helpen werk te zoeken.

PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie maken er ook bezwaar tegen dat Rutte gemeenten verbiedt nog langer extra bijstand aan bepaalde groepen bijstandsgerechtigden te geven. Dat mag voortaan alleen in individuele gevallen. De oppositie wil dat extra steun aan bijvoorbeeld chronisch zieken mogelijk blijft.

SGP-Kamerlid Van der Vlies grijpt de nieuwe wet aan om geregeld te krijgen dat gewetensbezwaarden geen baan op zondag hoeven te accepteren. Het begrip 'passende arbeid' wordt in de nieuwe wet vervangen door het begrip 'algemeen geaccepteerde arbeid'. Dat kan bijvoorbeeld het besturen van een tram in wisseldiensten zijn.

D66-Kamerlid Bakker maakte erbezwaar tegen dat dergelijke uitzonderingen nu ook niet worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden