Oppositie aan winnende hand in Sri Lanka

De partij van de Srilankaanse president Kumaratunga lijkt de parlementsverkiezingen van vrijdag te gaan winnen. Volgens voorlopige uitslagen kan haar politieke alliantie UPFA rekenen op ongeveer 45 procent van de stemmen....

In verband met onderzoek naar mogelijke problemen bij de stembusgang in enkele districten, zal de einduitslag voorlopig nog niet bekend zijn. In zeker twee districten moet er opnieuw worden gestemd omdat er zou zijn gefraudeerd. De einduitslag laat daarmee mogelijk nog dagen op zich wachten.

De inwoners van het Aziatische eiland Sri Lanka gingen vrijdag voor de derde keer in vier jaar naar de stembus. De vervroegde stembusgang voor een nieuw parlement moet een einde maken aan een slepende politieke impasse en daarmee aan verder spaak lopen van het vredesberaad met de opstandige Tamil Tijgers, de LTTE. De opkomst was met circa 80 procent hoog.

Bij de vorige stembusgang in december 2001 won de UNP van Wickremesinghe. Deze politieke vijand van de in 1999 herkozen Kumaratunga trad aan als eerste minister en daarmee was een probleem geboren. Wickremesinghe en Kumaratunga kunnen namelijk niet samen door een deur.

De president ergerde zich dan ook meteen groen en geel aan de toegeeflijke houding van de eerste minister in zijn beraad met de LTTE. Kumaratunga voelde zich in het vredesberaad steeds meer buitenspel gezet en uiteindelijk escaleerde zaak.

Kumaratunga schakelde de premier politiek uit door het parlement te ontbinden, ministers van hun portefeuilles te beroven en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, ruim drie jaar eerder dan voorzien.

Haar tactiek om van de premier af te komen, lijkt vruchten af te werpen. Ze zal waarschijnlijk wel een coalitie met een of meer kleinere partijen moeten smeden om een meerderheid in het parlement te verwerven. Wickremesinghe zei evenwel mogelijk een minderheidsregering te zullen formeren.

Sri Lanka, het vroegere Ceylon, is al decennia het toneel van een bloedige oorlog tussen nietsontziende strijders van de LTTE en het regeringsleger. Sinds begin 2002 geldt er een wapenstilstand, maar een vredesakkoord is nog lang niet in zicht. De oorlog heeft al ongeveer 70.000 levens geëist.

De Tamil Tijgers willen een eigen staat voor de overwegend hindoeïstische Tamilminderheid in het noorden en oosten van het land. De vooral boeddhistische Singalese meerderheid, dominant in het landbestuur, wil daar niets van weten. De LTTE, die zeker in het noorden de dienst uitmaakt, heeft intussen de bereidheid uitgesproken genoegen te nemen met vergaande autonomie, maar harde afspraken liggen niet op tafel, mede door de ruzie tussen president en premier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden