Opponent Poetin wil burgemeester Moskou worden

Oppositieblogger Aleksej Navalny wordt vandaag genomineerd als kandidaat voor de eerste directe burgemeestersverkiezing die Moskou in tien jaar beleeft. Desondanks lijken de vervroegde verkiezingen een meesterzet van het Kremlin om de oppositie een symbolische klap toe te brengen.

MOSKOU - Op papier staat er veel op het spel, bij de verkiezingen die op 8 september worden gehouden. De burgemeester van Moskou is een van de machtigste bestuurders van het land en Moskou is de stad waar de protestbeweging opbloeide en de onvrede over Poetin het grootst is: hij kreeg er bij zijn herverkiezing in 2012 maar 47 procent van de stemmen, ondanks de gebruikelijke pogingen de getallen op te poetsen.

Aanvankelijk zouden de directe verkiezingen - die terug zijn na een besluit daartoe van toenmalig president Medvedev - in 2015 plaatsvinden. De oligarch Michail Prochorov (die vorig jaar 20 procent van de stemmen kreeg in Moskou) hoopte, net als andere 'nieuwe' gezichten, tegen die tijd een serieuze bedreiging te kunnen vormen voor de huidige burgemeester Sergej Sobjanin. Deze loyale adjudant van Poetin is een veel moderner bestuurder dan zijn voorganger Loezjkov en geniet volgens peilingen verreweg het grootste vertrouwen van alle kandidaten.

Het plotse aftreden van Sobjanin, dat vervroegde verkiezingen uitlokt, werd door internetkrant Gazeta.ru 'een speciale operatie van het Kremlin' genoemd, dat zich ontvouwt volgens een vooraf bepaald scenario. Maar in wezen is het heel simpel: Sobjanin is nu populair genoeg en er zijn nog geen sterke tegenkandidaten.

Deze week haakte Prochorov af, omdat hij niet tijdig kon voldoen aan de financiële voorwaarden (geen geld in het buitenland) en vanwege 'trucjes van de autoriteiten'. Menig expert gelooft echter dat het Kremlin hem simpelweg verboden heeft mee te doen.

Er bestaat bij de heringevoerde directe regionale verkiezingen ook een 'filter' - zoals de eis een minimum aantal handtekeningen op te halen onder bestaande afgevaardigden - waarmee de autoriteiten ongewenste kandidaten kunnen elimineren. Maar de oppositie is al zulk aangeschoten wild - door de juridische vervolgingen en vanwege onderlinge verdeeldheid - dat het zover misschien nooit hoeft te komen.

Navalny - tegen wie vijf strafzaken lopen die elk zijn politieke ambities kunnen breken - lijkt vandaag de 'gezamenlijke kandidaat' van oppositiepartij RPR-Parnas te worden. Maar ook Sergej Mitrochin van het liberale Jabloko wil meedoen en zelfs de linkse straatactivist Sergej Oedaltsov, hoewel hij onder huisarrest staat en de deur niet uitmag. Het lijkt op het gezamenlijk stampen op de brug van een olifant met een stel muizen: Sobjanin staat op 45 procent, Navalny op 3 en de andere twee op 1 procent.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden