Oppoetsbeurt merk Blair lukt slecht

Een nieuw logo moet Labour weer wat pit geven. Want alles loopt stroef, nu weer het aftreden van minister Mandelson....

Marketing is in de politiek even belangrijk geworden als in het bedrijfsleven. Ook het merk Blair was in de aanloop naar nieuwe verkiezingen toe aan een grote oppoetsbeurt. Daarom werd de onthulling van het nieuwe Labourlogo meteen gevolgd door een zogenoemde 'grote rede', waarin de premier de toekomstvisie van de partij presenteerde.

De locatie was zorgvuldig uitgezocht: een school in het district waarin in 1997 het Tory-tijdperk symbolisch was beëindigd met de onthutsende nederlaag van de Conservatieve troonpretendent Michael Portillo.

Ook over de timing was nagedacht. In het afgelopen halfjaar heeft de Labourpartij het niet bepaald makkelijk gehad. In het najaar wisten de Conservatieven zelfs even een voorsprong te nemen in de opiniepeilingen na een opstand van boze gepensioneerden en automobilisten. Net toen de partij zich leek zich te hebben hersteld brak een interne crisis uit over de banden van partijprominenten met de in India van corruptie verdachte broers Hinduja. De inmiddels rancuneuze minister Peter Mandelson nam ontslag en de positie van staatssecretaris Keith Vaz is nog wankel. Labour had bliksemafleiders nodig.

Woensdag sprak de premier al zijn mond voorbij toen hij in het Lagerhuis erkende dat de deadline voor invoering van de euro in 2003 zou liggen. Ineens was de gossip over de crisis bij Labour naar de achtergrond verdrongen.

De 'grote rede' die Blair donderdag hield, had ook de laatste kwelgeesten van Keith Vaz moeten doen verstommen. Bij de aftrap van de campagne zou het dan weer kunnen gaan om de grote maatschappelijke vraagstukken.

Maar de inhoud bleek daar minder reden toe te geven. In zijn 'grote rede' kondigde Tony Blair radicale veranderingen aan die tot een maatschappij moeten leiden, waarin iedereen gelijke kansen heeft om al zijn talenten te ontplooien. Om deze doelstelling te verwezenlijken moet volgens de premier het onderwijs worden hervormd, de gezondheidszorg worden verbeterd en de criminaliteit worden teruggedrongen.

Maar veel indruk maakten die woorden dit keer niet. Blair had in de triomfantelijke campagne van 1997 juist ook onderwijs, gezondheidszorg en criminaliteitsbestrijding tot speerpunten verheven, maar de situatie in alledrie de sectoren verslechterde eerder: grotere tekorten aan leraren en onderwijzers, langere wachtlijsten bij de ziekenhuizen en meer geweldsmisdrijven.

Blair gaf dit in zijn rede ook gedeeltelijk toe, maar trok hieruit nauwelijks consequenties. Hij bleef niet alleen trouw aan zijn visie, maar ook aan de middelen waarmee hij die wil verwezenlijken. Opnieuw riep hij de universiteiten op de barrières voor lagere inkomensgroepen te slechten en vroeg hij de middelbare scholen meer ruimte te maken voor vakmanschap. Ook de toverwoorden 'ondernemingszin', 'prestatiemaatschappij' en 'public private-partnerships' kwamen in zijn rede veelvuldig terug.

Misschien heeft Blair zich met het ontslag van zijn spin-doctor Mandelson toch lelijk in de vingers gesneden, misschien zijn er aan het New Labour-recept weinig nieuwe ingrediënten toe te voegen: de toekomstvisie leek veel op een obligaat verkiezingspraatje.

Maar vooralsnog hebben de marketingdeskundigen hun doel bereikt en is de aandacht even afgeleid van de interne problemen. Of dat te danken is aan de vorm of de inhoud is de vraag. Vrijdag liepen de discussies over het beeldmerk ('lijkt de afbeelding nu het meest op een tekening van baby Leo Blair of op die van een Valentijnskaart?') vooralsnog hoger op dan die over de toekomstvisie. Het beeldmerk werd wel als jong en cool beoordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden