Opperste paraatheid voor IMF-demonstranten

'Geen toeristen', bijt de Tsjechische grenswacht, in onbeholpen Engels, een vrouw toe die de Slowaaks-Tsjechische grens wil oversteken. Tsjechië kan het zonder haar stellen, bedoelt hij....

Van onze correspondent Michel Maas

Iets heeft de grenswacht nerveus gemaakt. Hetzelfde 'iets' dat ook aanleiding is om de grenswacht aan de Tsjechische kant van de grens zwaar te versterken. Waar anders twee douanemannen hun werk doen, staan er nu zes, en naast die zes staat zelfs een commandant. De Tsjechische douane is in opperste staat van paraatheid voor de komst van demonstranten.

Tienduizenden actievoerders worden verwacht, die komen demonstreren tegen het IMF en de Wereldbank, die dinsdag in Praag hun halfjaarlijkse topontmoeting hebben. De autoriteiten in Praag vrezen een herhaling van 'Seattle', waar veertigduizend demonstranten de top van de Wereld Handels Organisatie WTO lamlegden. Dat willen ze in Praag voorkomen.

En de eersten die daaraan iets kunnen doen zijn de grenswachten, die met de dag nerveuzer worden. Elke auto wordt gecontroleerd, elke kofferbak geopend.

Op de historische Karelsbrug en elders in de binnenstad van Praag lopen de politieagenten in zwart rellenuniform. Elfduizend politiemannen zijn ingezet om protesten tegen de financiële wereldtop in het gareel te houden. Pantserwagens, helikopters en vijfduizend militairen worden achter de hand gehouden.

Het Kralovske Vinohradsky ziekenhuis heeft drie luxe slaapkamers klaarstaan voor top-patiënten, en de ziekenhuizen houden aparte afdelingen klaar zodat IMF-gangers en demonstranten gescheiden behandeld kunnen worden. Inwoners van de stad is geadviseerd vooral tussen 23 en 26 september de stad uit te gaan. De 1073 scholen in en rond Praag sluiten voorzichtigheidshalve hun deuren. Het Congrescentrum, waar de top wordt gehouden, is veranderd in een zwaarbewaakte vesting.

Het inloopcentrum van INPEG wordt door niemand bewaakt. INPEG is het Tsjechische initiatief dat al maanden werkt aan de voorbereiding van de protesten in Praag. 'Maar we zijn geen organisatoren', zegt Chelsea Mozen. 'We zijn een platform voor autonome groepen.' Het luistert nauw in een beweging die elke hiërarchie probeert uit te sluiten.

Chelsea heeft in juni haar baan in Washington opgezegd om naar Praag te komen en haar aandeel te leveren in de strijd tegen Globalisering. Globalisering is volgens de tegenstanders het kwaad dat door almachtige organisaties als IMF, WTO of Wereldbank in de wereld wordt gebracht. De organisaties steunen met hun miljardenleningen suspecte regimes, ze bevorderen de grote, internationale economie, ten koste van de kleine economie van vele miljoenen kleine boeren, ten koste van hongersnoden en ten koste van het milieu.

Chelsea spreekt de taal van de pamfletten en opschriften om haar heen. 'Als we allemaal samen wakker worden, is de nachtmerrie misschien voorbij', zegt ze.

INPEG predikt geweldloosheid, in tegenstelling tot andere groeperingen die in Praag actief zullen zijn, waaronder de neonazi's. Misschien dankt INPEG daar de uitnodiging aan van de Tsjechische president Vaclav Havel. In een poging de gemoederen te kalmeren ontvangt Havel zaterdag in het kasteel van Praag 250 genodigden van IMF, Wereldbank, en de actievoerders voor een 'beschaafde discussie'. Chelsea Mozen is ervan overtuigd dat de mensen van het IMF en de Wereldbank niet naar hen zullen luisteren. 'Daar zijn de grote jongens van het IMF nog lang niet aan toe. Maar het feit dat we zijn uitgenodigd is voor mij het bewijs, dat onze acties ze onder druk zetten, en dat ten minste een deel van het establishment begint te reageren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden