Opperbankier Greenspan bederft humeur belegger

Een party pooper noemen Amerikanen dat: iemand die op feestjes de sfeer bederft. Die rol viel woensdag te beurt aan Alan Greenspan, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken....

Van onze verslaggever

Beleggers hadden met gespitste oren geluisterd naar de toespraak die Greenspan voor het Huis van Afgevaardigden hield. Het zou een herhaling worden van de rede die hij eerder voor de Amerikaanse Senaat had gehouden - maar met enkele kleine wijzigingen. Dat leidde tot speculaties dat Greenspan tussen de regels een renteverlaging zou aankondigen.

De toon van de 74-jarige bankvoorzitter leek iets pessimistischer, maar over rentedalingen op korte termijn liet hij zich niet uit. Greenspan zei er de voorkeur aan te geven om met zulke ingrijpende besluiten te wachten tot de centrale banken de koppen bij elkaar steken. Nu Greenspan zijn kaken op elkaar houdt, moeten beleggers wachten tot 20 maart.

De onvrede van de beleggers uitte zich in een daling van de Dow Jones met 141 punten ofwel 1,3 procent, naar 10.495. De Nasdaq ging iets harder onderuit: 56 punten ofwel 3,2 procent, naar 2151.

De stemming op de beursvloer was toch al bedrukt door een rapport van het ministerie van Handel. Daaruit bleek dat het bruto nationaal product van de Verenigde Staten in het laatste kwartaal nauwelijks is toegenomen. Van oktober tot december steeg het bnp 1,1 procent - de laagste groei in meer dan vijf jaar.

Ook de consumentenbestedingen gaven voedsel aan de pessimistische sfeer. De Amerikanen gaven in het laatste kwartaal van 2000 2,8 procent meer uit. Zo gering is de stijging in bijna vier jaar niet geweest.

Het bericht dat de fabrikanten in het midwesten van de VS een prima maand achter de rug hebben, mocht niet baten. Vanuit Chicago werd een stijging van de regionale productiviteit met 3 procent gemeld. In januari stond de productiviteit nog op zijn laagste niveau in 18 jaar.

Op de effectenbeurs waren het vooral de technologische fondsen die moesten boeten voor de teleurstelling van de beleggers. Oracle, de eeuwige nummer 2 op softwaregebied, liet een flinke veer, net als JDS Uniphase, leverancier van glasvezelproducten. Ook Qualcomm, dat technologie ontwikkelt voor mobiele telefonie, zag zijn koers krimpen.

Ook de brokers waren uit de gratie. Dat hadden Merrill Lynch, Morgan Stanley Dean Witter en Salomon Smith Barney aan hun eigen analisten te danken. De financiële experts voorspellen lagere winsten in hun eigen branche nu de economische groei achterblijft. De party poopers zitten niet alleen bij de centrale banken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden