Oppasoma beschermen tegen overvragende dochters?

Mijn moeder is bijna 71. Ze heeft drie jonge kleinkinderen. Ik heb geen kinderen. Mijn zusjes zijn grootafnemer van mijn moeders oppasdiensten. Gemiddeld vier dagen per week past ze op. Eén keer per week rijdt ze 50 km om op te passen. Ze zegt nooit nee, maar lijdt er wel onder. Tegen mij uit ze haar ongenoegen, ze is de wanhoop nabij, huilend op de dag voor het volgende oppaskind komt. Mijn zusjes weten dat ze haar overvragen. Maar het is té makkelijk voor hen. Ik vind dat ik mag ingrijpen; het is ook míjn moeder. Maar hoe? Wat te doen?

null Beeld .
Beeld .

Huisarts

Wij (opa van 74 en oma van 72 met kleinkinderen van 2 en 4 jaar) kunnen ons indenken dat het best zwaar is. Als oudste dochter zou ik dit eens aankaarten bij de familie. Als dit niet helpt, zou ik nagaan of uw moeder van de huisarts een briefje kan krijgen met het advies het rustiger aan te doen.

Martine Bagijn (72), Den Haag

Gesprek

Uw moeder draagt de verantwoordelijkheid voor haar eigen handelen. Als ze zich weer eens uit over haar uitputting, help haar dan een gesprek met uw zussen te voeren. U hoeft daarbij niet aanwezig te zijn; het is beter niet voor uw moeder te praten.

Anna Bockma-Lengkeek (77), Amsterdam

Sub-assertief

Ingrijpen gaat ver. U mag zich er best mee bemoeien, maar dan op een manier die uw moeder helpt zonder dat u zelf de boeman wordt. Maak samen met haar een afspraak met de huisarts, maatschappelijk werk of sociaal (wijk)teammedewerker. Mijn ervaring is dat sub-assertieve mensen op leeftijd zich het best geholpen voelen door te kunnen zeggen: de dokter (of mijn therapeut) vindt dat ik het rustiger aan moet doen. Ze wordt dan gesteund door een professional om haar grenzen duidelijk te maken en u blijft buiten schot.

Ans Peters (61), Zeist

Ontslag

Niet u maar uw moeder moet dit probleem oplossen; met ingang van het nieuwe schoolseizoen neemt zij ontslag van al haar oppastaken. De dochters kunnen dan nog passende opvang regelen. Uw moeder stelt zich nog slechts beschikbaar voor 'indien nodig', dat gebeurt vaak genoeg in een jong gezin. Een ouder wordende moeder kan immers ook uitvallen door ziekte, dus die afhankelijkheid is niet slim. Moeder kan nu gaan genieten van de kleinkinderen en jij hoeft je er niet mee te bemoeien. En ja, er zijn dochters die misbruik maken van de goedwillendheid van een grootouder, maar er zijn ook grootouders die te gemakkelijk ja zeggen.

Ria Keijzer (64), Delft, oppasoma op verzoek

gezondheidsklachten Legitimeren

Het patroon van uw moeder zal niet zomaar worden doorbroken. U maakt zich terecht zorgen om haar; bied haar aan om samen een bezoek aan haar huisarts te brengen. Laat haar het verhaal over haar vermoeidheidsklachten vertellen. De huisarts kan haar helpen door haar inzichten aan te reiken of te verwijzen naar een praktijkondersteuner ggz. Op deze wijze kan uw moeder haar gezondheidsproblemen legitimeren, waardoor ze haar grenzen leert stellen.

Monique Kleinmeulman (54), Hengelo

undefined

Over twee weken (in V Zomer Magazine): Hebben wij recht op rust in een eetzaal?

Onlangs zaten we een paar dagen in een hotel waar we telkens tijdens het ontbijt en het diner een ouderpaar met een gehandicapte jongen troffen. Het kind stootte bijna doorlopend vreemde, eentonige geluiden uit. Soms, bij een uithaal, viel de hele eetzaal even stil. Wat gunde ik dit gezin hun uitje. Het zal je maar treffen. Tegelijkertijd was het niet prettig om aan te horen; wij wilden ook even weg van onze sores. Mag één iemand ten koste van anderen zo aanwezig zijn, ook al kan hij er zelf niets aan doen? Hadden wij mogen staan op onze rust? Vrouw (60), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 3 juli 2017 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden