Oppas-psychopaat

In de jaren veertig verschenen in Hollywood veel films over vrouwen die door hun echtgenoot tot waanzin werden gedreven, of die na een reeks onheilspellende incidenten aan de eerzame bedoelingen van manlief gingen twijfelen. Met The Hand That Rocks The Cradle maakten regisseur Curtis Hanson en scenarist Amanda Silver een geslaagde moderne variant op dat genre, door de brave familie Bartel op te zadelen met een krankzinnige kindermeid. De uit het niets opduikende Peyton (Rebecca De Mornay) vindt dat de Bartels schuld hebben aan de dood van haar man en ongeboren kindje, en zint op wraak. Zodra ze onder een valse identiteit bij het gezin is ingetrokken, geeft ze de Bartel-baby zelf de borst, werkt ze de klusjesman het huis uit en probeert ze moeder Claire (Annabella Sciorra) wijs te maken dat haar man Michael (Matt McCoy) vreemd gaat met diens ex (Julianne Moore). De intriges werken, en net als Ingrid Bergman in George Cukors Gaslight (1940) en Joan Fountaine in Alfred Hitchcocks Suspicion (1941) verliest Claire door de steeds gruwelijkere gebeurtenissen langzaam haar verstand. Denkt ze. Want wij weten wel beter: Peyton is de psychopaat in huis. De Mornay, hier te zien in de beste rol van haar inmiddels behoorlijk ingezakte carrière, krijgt van Hanson en Silver nauwelijks gelegenheid om haar toch behoorlijk betreurenswaardige personage tragiek mee te geven, maar verleidelijk én angstaanjagend is ze zeker; geweldig hoe ze Peytons monsterlijke karakter bedekt met een suikerlaagje onschuld. De scène waarin Peyton haar masker verliest en vol razernij een damestoilet aan gort slaat, door Hanson van bovenaf gefilmd, blijft onverminderd effectief.


The Hand That Rocks the Cradle (Curtis Hanson, 1992)


BBC 1, 00.25-02.10 uur.


Legally Blonde

(Robert Luketic, 2001) Verwende Barbie verruilt L.A. voor de grauwe rechtenfaculteit van Harvard om haar Ken terug te winnen. Ze merkt dat het belangrijk is jezelf te zijn. Komediante Reese Witherspoon redt de film.


Net 5, 20.30-22.25 uur


Op Out / The Last Boy Scout

(Kevin Smith, 2010) / (Tony Scott, 1991) Met een nieuwe Die Hard-film voor de deur is het leuk dat Veronica vandaag twee politiefilms met Bruce Willis heeft geprogrammeerd. Eerst is hij op de komische toer in Kevin Smiths hommage aan politiefilms als 48 Hrs. en Beverly Hills Cop; de nukkige veteraan die met zijn onervaren partner (komiek Tracy Morgan) achter zijn gestolen honkbalpet aan gaat, daar komt het met filmcitaten volgepropte Op Out plotsgewijs op neer. Vervolgens doet Willis in The Last Boy Scout zijn rol uit Die Hard nog eens dunnetjes over. Voor het scenario van Shane Black (Lethal Weapon), over duistere toestanden in het american football-milieu, werd een recordprijs betaald van 1,75 miljoen dollar.


Veronica, 20.30-22.35 uur/ 22.35 - 0.50 uur.


Dirty Dancing

(Emile Ardolino, 1987) Meisje wordt tijdens vakantie verliefd op dansleraar, of: hoe een berg clichés toch een aanstekelijke film oplevert. Jennifer Grey is het 17-jarige bakvisje, de in 2009 overleden Patrick Swayze - morgen opnieuw op tv in Ghost (1990) - werd door zijn rol als viriele docent een tieneridool. Grey speelde na Dirty Dancing geen gedenkwaardige rollen meer. In 2010 won ze wel nog de Amerikaanse versie van Dancing With the Stars. De al lange tijd op stapel staande remake door Kenny Ortega (choreograaf van het origineel) moet dit jaar verschijnen.


RTL 8, 20.30-22.35 uur


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden