Opnieuwe misstanden op plantages van Nidera

Amsterdam - Opnieuw zijn bij invallen van de Argentijnse arbeidsinspectie misstanden geconstateerd op plantages van het Rotterdamse graanhandelsbedrijf Nidera. Op drie Nidera-maïsvelden in de provincie Buenos Aires bleken 183 arbeiders 'in deplorabele omstandigheden' te moeten werken.


Ze bivakkeerden op overvolle en onveilige plantages zonder drinkwater of sanitaire voorzieningen. Dat zegt Oscar Cuartango, de minister van Arbeid van de provincie Buenos Aires.


Tegen Nidera loopt in Argentinië al een gerechtelijk onderzoek naar de vermeende 'slavernij-achtige' praktijken. Het Argentijnse Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Nidera van mensenhandel en belastingontduiking. Eind december werden bij een politie-inval op een Nidera-plantage in San Pedro, in het noorden van de provincie Buenos Aires, 133 seizoenarbeiders aangetroffen in omstandigheden die grensden aan 'misdaden tegen de menselijkheid', zo zei Cuartango eerder.


De nieuwe invallen vonden afgelopen weekend plaats in Miramar en Lobería, ten zuidoosten van de hoofdstad Buenos Aires. Op alle drie de plantages van Nidera werden overtredingen tegen de veiligheid en de gezondheid van werknemers geconstateerd, aldus het ministerie van Arbeid.


Nidera 'wijst elke constatering van onregelmatigheden van de hand', zegt woordvoerder Charles Huijskens. 'De seizoenarbeiders van Nidera worden goed verzorgd. De aantijgingen zijn onjuist en Nidera verzet zich daartegen.' Nidera ontkent ook de eerdere beschuldigingen van het Argentijnse OM en van de AFIP, de Argentijnse belastingdienst. De AFIP verdenkt Nidera van belastingontduiking van 49 miljoen euro in de periode 2005-2009.


Het in 1920 in Rotterdam opgerichte Nidera handelt onder meer in soja, rijst, graan en plantaardige olie en heeft vestigingen in 22 landen, waaronder Ivoorkust, Singapore en Roemenië. Het concern is al ruim tachtig jaar actief in Argentinië.


De Argentijnse vestiging van Nidera ontving de afgelopen jaren een lening van in totaal 113 miljoen euro via de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). Daarvan kwam een kleine 23 miljoen euro uit de kas van FMO zelf. De Nederlandse overheid is met 51 procent grootaandeelhouder van FMO.


Op de 'Transparantieladder' van het ministerie van Economische Zaken, een onderzoek naar de transparantie in het Nederlandse bedrijfsleven, staat Nidera in de 'bezemwagen', de slechtste categorie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden